Langs verleden naar het heden van Schagen

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 74. Schagen leent zich uitstekend voor een fraaie stadswandeling. Door het centrum kronkelt een prachtige route die langs het verleden van de Magnusveste voert. Heen en weer, van de veertiende naar de 21ste eeuw in nog geen uur tijd. Tijdreizen zonder science fiction.

De Historische Vereniging Schagen en omstreken zag zo’n achttien jaar geleden al brood in een wandelroute. Dat resulteerde in het boekje met de alleszeggende titel ’Stadswandeling Schagen’. Twee jaar geleden verscheen de derde, geactualiseerde, druk. Het handzame boekwerkje, met daarin aanvullende informatie over de bijzondere gebouwen, is voor 2,50 verkrijgbaar bij VVV Schagen.

Schagen is een karakteristieke stad. Zonder de nadelen van grote verkeersdrukte, maar wel met een overdosis aan persoonlijkheid. Hier loop je nog over straatsteentjes in plaats van over asfalt. Op plaatsen als de Gedempte Gracht is duidelijk te zien dat hier ooit een water liep, gedempt in de negentiende eeuw. En verdwalen is onmogelijk, want de Nederlands hervormde kerk aan de Markt (daterend uit 1896) steekt duidelijk uit over de daken. En geregeld laat-ie van zich horen.

De start is op dezelfde Markt en dat is absoluut geen verkeerde plek om te beginnen. Voor iedereen die er een lekker relaxed dagje van wil maken, levert die een keur aan terrasjes en restaurants op. Waarbij de winkelstraten binnen handbereik zijn. Parkeren kan eigenlijk overal gratis in Schagen, maar hou er rekening mee dat er een blauwe zone is. Met de bekende schijf achter de voorruit mag iedereen zijn blik een uur kwijt in het centrum.

Lang parkeren kan op diverse plekken, volg daarvoor de borden. Hou er wel rekening mee dat Schagen weliswaar een fraaie stad is, maar ook een compacte stad is. De route van de Historische Vereniging Schagen kronkelt geregeld terug naar de Markt; het kloppend hart van de Magnusveste. Dus verwacht een gevoel van déjà vu.

Eerste bezienswaardigheid is het Slotplein met de Stier van Schagen, te bereiken via de doorgang tussen De Posthoorn en het Oude Slot. Hier is tevens de VVV te vinden met aanvullende informatie over gebouwen en attracties in de omgeving. Daarna via de Markt door de smalle Herenstraat over de Loet. Aan het einde van de straat omkeren en dan via Rensgars, waar de Schager Courant is gevestigd over het Noord naar het Rapenpad.

Zonder twijfel is het Rapenpad een van de schattigste stukjes Schagen. Hier is het verleden goed bewaard gebleven, want hier is goed te zien hoe het er vroeger uit moet hebben gezien: smalle straatjes met arbeidershuisjes. Nieuwstraat, Markt, Gedempte Gracht (de koopgoot van Schagen), Molenstraat en de Magnusbuurt in. Hou er rekening mee dat er in deze wijk wordt gebouwd en herbouwd. De aangewezen route via de Magnusstraat is daarom tijdelijk afgesloten, maar via de Cornelis Bokstraat is het traject ook goed te volgen. De wijk wordt verlaten via de Landbouwstraat en via Plantsoen, Spoorlaan en Zuiderweg, Dorpen, Laan, Herenobosstraat en Torenstraat gaat de route weer richting Markt. Terug naar het heden.

Lydia Jasper

De wandeling duurt ongeveer een uur en is bijna vier kilometer. Honden mogen mee. Desgewenst kan ook gestart worden vanaf het station in Schagen. Pik dan de route op bij de Landbouwstraat.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.