Meze met stuitligging

Jurriaan Geldermans
NOORDEINDE

‘Cyprus is my island/when the going’s rough/I would like to find you/somewhere in a place like that’ zingt David Bowie in het nummer ‘Move on’. Hij kan ook naar Noordeinde komen…

Hoe zit dat? Dat zit zo. Pakweg twintig jaar geleden vierden Hans en Riny van restaurant De Kleine Haag in Noordeinde (bij Graft en De Rijp) hun vakantie op het eiland Cyprus. Geïnspireerd door Bowie of niet, ze aten daar de eerste avond een ‘meze’. En alle avonden die volgden ook., zó lekker was het. Zo’n meze, Turk voor lekkers, snack of hapje, is goed beschouwd niet veel anders dan een serie tapas. Met dat verschil dat je tapas meestal zelf moet uitzoeken, wat een heel gedoe is, terwijl je een meze gewoon krijgt voorgeschoteld. Take it or leave it.

Hoe dan ook, de specialiteit wordt in veel landen rond de Middellandse Zee geserveerd als voorgerecht. Op Cyprus echter, maken ze van de meze een sociaal evenement: je gaat aan tafel met een groep vrienden en krijgt de ene na de andere serie kleine gerechtjes. Eerst een reeks koude hapjes, dan warme lekkernijen, vervolgens substantiëlere schotels en nog meer en nog meer tot je er dood bij neervalt. Dat is het sein voor een tafel vol zoete heerlijkheden, waarmee de meze eindigt.

Voor de goede orde: het is dus niet de bedoeling dat alles alleen op eet. Je deelt de geserveerde spijzen met je disgenoten en praat ondertussen honderduit. Over eten, uiteraard, maar ook over de kinderen, de bevalling van de buurvrouw (een stuitligging, maar alles is nu goed) en de zegeningen van uierzalf.

Enfin, Hans en Riny namen het hele idee mee naar Noordeinde waar zij doodleuk hun eigen meze op de kaart zetten (39,50 euro). Je moet wel reserveren voor minimaal vier personen, anders is de kans dat die stuitligging ter sprake komt natuurlijk erg gering.

Het voert te ver om alle hapjes die je voor de kiezen krijgt te bespreken, maar hoogtepunten (en een enkele misser) zijn er zeker. Serveerster Latoya uit Avenhorn in de eerste plaats, die bij iedere ronde prima tekst en uitleg geeft en op alle strikvragen een antwoord geeft. Of gokt. Verder zijn er kostelijk gerookte paling (uit ’t Meertje waar je zo prachtig over uitziet?), een wrap gevuld met carpaccio en roomkaas, een vol makreeltartaartje met rivierkreeft en plakjes eendenborst met truffeldressing. Niet heel Mediterraan dus, maar dat wordt gecompenseerd door olijfjes, serranoham gewikkeld op een smikkelstok (=soepstengel) en tzatziki. Die laatste is heel heftig, met grote stukken komkommer en nogal oude knoflook. Chef Hans vergeet daar het groene hart uit te halen, waardoor de ‘stinkende roos’ wat muf smaakt en langdurig opboeren veroorzaakt.

Voor de vega’s zijn er gefrituurde uiringen die krokant van buiten en zacht van binnen zijn (top!), plus champignons gevuld met geitenkaas. Maar er zijn ook pittige gehaktballetjes (keftedes in het Grieks) en calamares en kippenboutjes. Die overigens verraden dat de oven moet worden schoongemaakt, chef: ze smaken naar binnenbrand.

Wat volgt is een drieluik van gebakken dorade, kabeljauw en beekridder (tussen zalm en forel in), met beetgare courgette en oestersaus en gesmolten kaas. Dat begint al aardig te vullen, maar Latoya weet van geen ophouden. Fantastische kleftiko (schenkel volgens de Cypriotische traditie, dus niet alleen gestoofd maar ook geroofd, want diefstal van vee was er ooit aan de orde van de dag), goudbruine sliptongetjes, in de schil gebakken aardappeltjes (met fritessaus en geen mayo, helaas), fijnen peren en prima rijst. Net als je begint om te vallen, volgen nog grote gamba’s en een getrancheerd koetsiersstuk. Niet dat Hans ergens een koetsier van mijn bok getrokken heeft hoor. Het betreft hier het einde van de lende van het rund, waar de koetsier van de ossenwagen dus zo’n beetje op uit kijkt.

Om weer bij kennis te geraken komt Latoya nog met heerlijk frisse hangop en tiramisu en chocolademousse en perenijs (dat weer wat verlichting geeft) en crème brûlée en een bolletje kokosijs. Bowie had gelijk en ongelijk: Noordéinde is my island…

De Kleine Haag, Noordeinde 48b in Noordeinde, 0299 – 673364, www.dekleinehaag.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.