Postkantoor kan verkocht worden, maar Rob Scholte moet nog voor rechter komen

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

De gemeente Den Helder kan beginnen met de verkoop van het voormalige postkantoor. Kunstenaar Rob Scholte heeft afgelopen vrijdag toegang gegeven tot het gebouw aan de gemeente en externe adviseurs, zodat het pand getaxeerd kan worden. Alle benodigde gegevens zijn nu volgens de gemeente voorhanden om het verkoopproces te starten.

Dat betekent niet dat de gerechtelijke procedure tegen Scholte van de baan is. De kunstenaar en eigenaar van het Rob Scholte Museum dat gevestigd is in het voormalige postkantoor, had voor 1 juli het gebouw moeten verlaten. Omdat hij dit niet heeft gedaan, zet de gemeente stappen. Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat dit kort geding pas in september voor de rechter komt.

In een raadsinformatiebrief stelt de gemeente dat de verkoop van het pand wordt begeleid door makelaar Redres. Er zou een ’eenvoudig en transparant proces’ worden gevolgd, waarbij de hoogste bieder het pand gegund krijgt. Wel is er een aantal belangrijke voorwaarden, te weten:

– Het pand dient behouden te blijven en mag niet gesloopt. Interne verbouwingen zijn toegestaan.

– Uit de inschrijving moet blijken om hoeveel m2 maatschappelijk het gaat, en om hoeveel m2 niet maatschappelijk.

– Functiegebruik maatschappelijk levert een fictieve prijsverhoging op met een maximum. Ook maatschappelijke initiatiefnemers krijgen daarmee een kans, die normaliter lager bieden dan commerciële partijen.

– Het functiegebruik wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en is een verplichting.

– Er wordt grote waarde gehecht aan het karakteristieke pand, daarom dient de aanvraag vergunning voorgelegd worden aan de commissie ruimtelijke kwaliteit (CRK) voor een bindend advies.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.