Burgemeester: 1 dode, 10 gewonden door instorten dak stadion Twente

Foto ANP

Foto ANP/Nu.nl

Foto ANP/Nu.nl

1 / 3
Ron Amesz
enschede

update 15:44 - Door het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente is donderdag een persoon om het leven gekomen. Tien gewonden liggen in het ziekenhuis. Twee van hen zijn zwaargewond. Drie gewonden zijn ter plaatse behandeld. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten op een persconferentie. Hij sprak van een enorm drama.

Er zijn twee speciale nummers opengesteld: 481-8000 voor familieleden en 481-5000 voor algemene vragen. In hotel De Broeierd in de Hengelosestraat is een opvanglocatie voor familieleden van de slachtoffers ingericht.Twaalf uurEen deel van De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, is donderdag rond twaalf uur ingestort. Dat heeft de politie gemeld.

Hulpverleners zijn met groot materieel bezig met het bevrijden van mensen onder het ingestorte dak in De Grolsch Veste. Dat liet burgemeester Peter den Oudsten van Enschede weten in het NOS Journaal.

Het ingestorte stuk is een dakconstructie in aanbouw aan de korte zijde van het stadion. De rest van het stadion, dat wordt uitgebreid naar 30.000 zitplaatsen, is volgens de burgemeester intact. Projectleider Ben Veenbrink van Stadium Consultancy, die namens FC Twente opdrachtgever is van het project, was nog niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens ooggetuigen staan er bij het stadion 20 tot 25 ambulances en zo’n tien brandweerwagens. Op het veld in het stadion is een traumahelikopter geland.

Bouwvakkers

Ooggetuigen zagen donderdag rond het middaguur hoe bouwvakkers voor hun leven renden op het moment dat de dakconstructie in De Grolsch Veste het begaf en instortte. Volgens een getuige liepen er constructeurs op het dak toen dit inzakte.

„Het zakte met veel lawaai als een kaartenhuis in elkaar”, aldus de ooggetuige die het drama vanuit een kantoorpand naast het stadion zag. „Het inzakken begon aan de buitenkant aan de kant van het spoor.”

Verkeer

De politie Twente heeft alle wegen rond de Grolsch Veste afgezet. De afslag vanaf de A1 richting De Grolsch Veste, die ook de stad in leidt, is niet meer bereikbaar. Hierdoor moet het verkeer vanaf de snelweg op een andere manier zijn weg vinden naar de stad.

Dit leidt tot chaotische taferelen op de andere wegen naar het centrum. Het verkeer staat vast of rijdt stapvoets.

Bioscoop

Bioscoop CineStar tegenover het stadion van FC Twente vangt werklieden op die aanwezig waren bij het instorten van het dak van het gebouw. Dat heeft een woordvoerster donderdag gemeld.

De tientallen werklui worden voorzien van koffie en thee. Ze zijn volgens de zegsvrouw van de bioscoop erg aangeslagen over wat er gebeurd is.

De bioscoop kan niet zeggen of de reguliere voorstellingen donderdag doorgaan. Dit hangt mede af van overleg met de politie dat later op de middag plaatsvindt, aldus het theater.

Uitbreiding

Het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, was deze zomer toe aan zijn tweede grote uitbreiding. Door het verhogen van de korte zijde zou het onderkomen van de bekerwinnaar in het nieuwe seizoen plaats bieden aan ruim 30.000 toeschouwers. Donderdag rond het middaguur stortte de overkapping van de nieuwbouw echter in.

Champions League

FC Twente moet binnen een maand zijn eerste wedstrijd in de eigen Grolsch Veste spelen. De Tukkers spelen op 26/27 juli of 2/3 augustus thuis in de derde voorronde van de Champions League.

Op 15 juli wordt geloot voor de derde voorronde en dan weet Twente wanneer het zijn eerste thuiswedstrijd afwerkt. De eerste wedstrijd van de club uit Enschede voor eigen publiek in de eredivisie staat voor 13 augustus op het programma, tegen AZ.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen