Kleine lettertjes...

Antoinette Vlieger

De maandelijkse column van Antoinette Vlieger.

In Amerika kun je juridisch meer in contracten vastleggen dan hier. Verwijzend naar de eigen verantwoordelijkheid van de burger, kunnen listige advocaten daar helemaal los met de kleine lettertjes. In Europa werkt dat niet zo. Sterker nog, rechters nemen regelmatig beslissingen die lijnrecht ingaan tegen de afspraken, bedingen of algemene voorwaarden als de uitkomst anders onaanvaardbaar zou zijn.

Dat is met name het geval bij letselschade. Aansprakelijkheid voor letsel is te beperken, maar uitsluiten kan bijna niet meer. Een mooi voorbeeld hiervan is de skeelerschool die in de algemene voorwaarden had opgenomen in geen geval aansprakelijk te zijn. Een jonge moeder werd door de skeelerinstructeur gewezen op een mand helmen, maar ze zette er geen op; veel te warm en bovendien niet goed voor haar kapsel. Ze kwam ten val en door complicaties overleed ze. De skeelerschool werd toch aansprakelijk gesteld, ondanks het feit dat dit was uitgesloten en ondanks het feit dat de helm was aangeboden.

De Hoge Raad doet zoiets om twee redenen. Ten eerste wordt geprobeerd om de aansprakelijkheid zoveel mogelijk neer te leggen bij iemand die een verzekering kan afsluiten, zoals een sportschool. Ten tweede wil de Hoge Raad graag dat verzekeraars hun klanten dwingen - al is het maar om de premie laag te houden - om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Verzekeraars zullen nu aan sportscholen vertellen dat er niet wordt uitgekeerd als er geen helm, bitje of scheenbeschermer is voorgeschreven.

Het is dus een verstandige beweging van de Hoge Raad. Helaas zijn niet alle bedrijven hiervan op de hoogte. Zo zocht ik onlangs het web af naar algemene voorwaarden van boksclubs. Die weten duidelijk van niks. Mijn eigen klant was door zijn verloofde het bericht gestuurd: ’Ik wil best met je trouwen, maar eerst ga jij je aansprakelijkheid regelen, daarna volgt mijn ja-woord.’ Je gunt elke ondernemer zo’n vrouw.

Antoinette Vlieger werkt als advocaat bij Vlieger Legal in het Ondernemershuys te Hilversum

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.