Eilandspolder zonder schaatsen (29 km)

De Eilandspoldertocht. Hemels voor schaatsers, maar helaas, o zo zeldzaam. Wandelaars hoeven niet op strenge vorst te wachten, zij kunnen het hele jaar door terecht op dit bijzondere stukje Noord-Holland. Afgelopen najaar zette het Noordhollands Dagblad hier zijn herfstwandeling uit. ’Circa 25km’ stond er toen op het routeboekje. In werkelijkheid bleek het zowat 29 kilometer te zijn. Voor wie dat te gortig is valt er vrij eenvoudig heel wat looptijd af te snoepen.

Perfect historisch startpunt is het hart van De Rijp, bij De Waag (waar ook de VVV zit) uit 1630 en ’t Stadhuis van Amsterdam (waar restaurant Oudejans zetelt), uit 1660. Rembrandt zou op dit pleintje gewandeld kunnen hebben!

Eerste doel is Schermerhorn en dat levert al meteen prachtige kilometers op, die laten zien waarom dat Hollandse landschap zo mooi kan zijn. Het Oostdijkje slingert in de richting van de kerktoren in de verte, al die tijd op de grens van de Eilandspolder (links) en de droogmakerij Beemster (rechts) uit 1612.

Schermerhorn bevestigt nog eens tradities, met het café (het eerste kopje koffie?) en de kerk keurig bij elkaar.

Beeldentuin

Bij de kerk gaan we linksaf het Westeinde op en daarmee begint feitelijk het tweede traject, richting en vervolgens over het wandelpad Haviksdijkje. Snelle wandelaars kunnen zelfs na het oversteken van de Provinciale weg nog even een zijsprongetje maken naar de Schermer museummolen. Want dit deel van het traject, via de beroemde beeldentuin van Nic. Jonk naar Grootschermer, loopt over de grens van de Eilandspolder en die andere droogmakerij, de Schermer (1635).

In Grootschermer gaat het rechtdoor tot de parkeerplaats tegenover de plaatselijke super. Hier begint bij een klaphekje het ook op een informatiebordje keurig beschreven wandelpad Menningweerdijk, met als fikse uitdaging het ontlopen van schapenkeutels. De beloning na afwisselend grasdijkjes en stukjes verharde weg is het pittoreske dorpje Driehuizen.

Vriendschap

Iedereen die ooit in deze omgeving heeft geschaatst zoekt natuurlijk ook als wandelaar even in het hart van het dorp café De Vriendschap op. Ook al moet je dan een pakweg tweehonderd meter van de officiële route af. Want onze dagwandeling gaat vanaf de Visweg echt de polder in, via het wandelpad Meerdijk. Twee smalle bruggetjes geven de route - zeker als het een tijdje flink heeft geregend - hier wat avontuurlijks. Niet vergeten nog eens achterom te kijken naar Driehuizen.

Via Noordeinde (met een karakteristieke Vermaning) wordt Graft het volgende doel. In de Raadhuisstraat proef je de historie: met de bijzonder gerestaureerde zerkenvloer van de voormalige kerk, het prachtige raadhuis uit 1613 en het kleinste snoepwinkeltje van Nederland, ’Bram en Aagje’.

Aan het eind van de Raadhuisstraat wacht een belangrijke beslissing: linksaf valt de route drastisch in te korten door meteen door te steken naar De Rijp, rechtsaf wachten nog zware, maar ook heel mooie kilometers. Wie de 29 kilometer en acht dorpen wil volmaken en dus voor rechtsaf kiest, kan naar eer en geweten achteraf vertellen ook genoten te hebben van het verborgen haventje (met sluisje) van Westgrafdijk en aansluitend de mooie wandeling langs het Noordhollands Kanaal naar Oostgraftdijk.

Peter Hovestad

Begin en eindpunt: VVV, Kleine dam 1, De Rijp

Lengte: Zowat 29 kilometer (maar minder mag ook)

Bereikbaar: De Rijp ligt aan de N244 (Alkmaar-Purmerend). Wees verstandig, zet de auto op een van de grote parkeerterreinen. Kijk voor ’t beste busvervoer op www.9292ov.nl.

Eten en drinken: Diverse mogelijkheden onderweg.

Honden: Blijven thuis.

Toegang: Gratis.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.