Den Helder tikt ondernemers op de vingers

Foto EPA

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

De gemeente Den Helder heeft twee ondernemingen op de vingers getikt voor het niet naleven van de drank- en horecawet.

De exploitanten van een slijterij en een winkel waren in overtreding en ontvangen een officiële waarschuwing van de gemeente. Tijdens een controle op 7 juni bleek dat bij de slijterij geen leidinggevende aanwezig was. In een sieradenwinkel was onrechtmatig alcoholhoudende drank aanwezig.

Bij de slijterij aan de Spoorstraat controleerden gemeentelijke handhavers op tijdstippen waarop jongeren vaak hun inkopen doen. Daar verkocht een 17-jarige medewerker alcoholhoudende drank, terwijl er geen leidinggevende aanwezig was. De aanwezigheid van een leidinggevende van minimaal 21 jaar oud is een wettelijke eis in de Drank- en Horecawet. Dit moet voor jongeren een drempel opwerpen om sterke drank te kopen. De slijterij krijgt een officiële een waarschuwing.

Bij een sieradenwinkel in de Keizerstraat troffen de controleurs drank aan tijdens een workshop die in de winkel werd gehouden. Dit soort winkels mogen geen alcohol verstrekken. Dat betekent dat er ook geen alcoholhoudende drank in de zaak aanwezig mag zijn. Ook deze ondernemer ontvangt een waarschuwing.

Bij herhaalde overtreding lopen de exploitanten het risico op een boete of zelfs op tijdelijke sluiting van hun bedrijf. De toezichthouders van de gemeente hebben bij andere gecontroleerde bedrijven geen onrechtmatigheden vastgesteld.De gemeente Den Helder wil alcoholmisbruik zoveel mogelijk terugdringen. “Als gemeente nemen wij onze rol in het alcoholmatigingsbeleid zeer serieus. Ook ondernemers hebben een verantwoordelijkheid om alcoholmisbruik te voorkomen. Zij kunnen daaraan bijdragen door zich aan de regels voor het aanbieden van drank te houden. De taak van de gemeente is te controleren of dat ook gebeurt. Constateren wij een overtreding van de regels dan treden wij streng op”, aldus burgemeester Koen Schuiling.

Het handhavingsbeleid werpt zijn vruchten af, zo stelt de gemeente: de controleurs zien steeds vaker dat de regels in Den Helder goed worden nageleefd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.