AED politie: touringcar vol overlevers

© Bron: Frank Riedijk, Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord

Gerard van Engelen
Alkmaar

Ze vinden allebei wel dat het aandacht verdient, politieteamchef Marjolijn Dolfin en Martin Smeekes (Veiligheidsregio, directeur veiligheid & zorg). Want tot nu toe is het een van de onderbelichte kanten van het politievak: reanimeren.

Veel mensen denken nog dat dat is voorbehouden aan ambulances. Maar sinds cardioloog Ruud Koster begin deze eeuw de eerste defibrillator in een politieauto mocht hangen voor onderzoek, is er een revolutie op gang gekomen, waarin de regio Noord-Holland Noord een belangrijke voortrekkersrol speelt. Inmiddels heeft iedere agent een training gehad en bevindt zich in iedere surveillancewagen een automatische externe defibrillator (AED).

Het heeft wat voeten in de aarde gehad voordat de politie ’doktertje’ mocht spelen van de gezondheidszorg. De inspectie van de gezondheidszorg moest overtuigd worden; toenmalig minister Els Borst moest de wet aanpassen, en medici op de ambulance vonden het ook een bizar idee dat ’leken’ nu ineens werk gingen doen dat aan hen was voorbehouden.

Overtuigd

Ook politiemensen zelf moesten overtuigd worden. ,,Totdat een agent in de regio Den Helder gereanimeerd moest worden. Toen zagen de collega’s ineens hoe noodzakelijk het is als je direct kunt ingrijpen’’, zegt politie-teamchef Marjolijn Dolfin. Inmiddels zitten AED’s in alle hulpverleningsvoertuigen, hangen ze in openbare gebouwen en winkels en is er ook in Alkmaar een netwerk van defibrillatoren aan bijvoorbeeld gevels. Alkmaar was een van de laatste gemeenten waar dat nog niet goed geregeld was.

De cijfers zijn er inmiddels ook naar: in 2015 ging de politie, samen met de ambulance, 126 keer op een melding van hartfalen af. Er werd 47 maal een schok gegeven met een AED uit een politieauto. De meeste (13) in de gemeente Alkmaar.

Als je alle regio-reanimaties uit de onderzoeksperiode 2011 - 2015 op een rijtje zet, kom je op 1051. De politie was 380 keer als eerste ter plaatse. In 108 gevallen bleek dat al te laat. Bij de overige 172 slachtoffers wisten politiemensen er 34 binnen zes minuten een eerste defibrillatieschok te geven. ,,En dat is topsport’’, verzekert Martin Smeekes (veiligheidsregio). ,,Mede dankzij de politie overleefden 56 mensen in een neurologisch goede staat. Dat is een touringcar vol overlevers. Die geven zichzelf een 7 voor de kwaliteit van leven na reanimatie.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.