Battle: airbrush versus graffiti

Heleen Vink
Beverwijk

Brian Mccaffery, medewerker bij het Engelse Kustom Art & Lifestyle Graphics Magazine, is razend enthousiast. Na drie jaar werd zondag op De Bazaar in Beverwijk zijn droom bewaarheid; een ’battle’ tussen airbrush en graffiti. Waar het hem zelf eerder niet lukte, lukte het plan wel toen de Ier met de Airbrushacademie uit Den Haag en De Bazaar de handen ineen sloegen.

Honderden eigenaren hadden online hun auto aangemeld voor een Facebookwedstrijd van De Bazaar. De winnende auto’s zouden tijdens de battle totaal worden omgetoverd tot een airbrush of graffiti kunstwerk. Maar hoe zou dat tot het einde van de wedstrijd een verrassing blijven? Afgelopen week werden de auto’s die de Airbrushacademy selecteerden al ingeleverd voor de voorbereidingen op de battle. Een team airbrush en een team graffiti artiesten van de Airbrushacademy kregen elk één auto toegewezen.

Het weer werkt zondag mee. De twee teams zijn druk aan het werk, van elkaar gescheiden door een wand. „Hoe gaaf is het voor deze mensen dat hun auto zomaar wordt overgespoten”, lacht Marjolein de Vos, medewerkster Marketing & PR van De Bazaar. Samen met Brian zal ze straks de auto’s jureren. „Jammer dat mijn motor niet ook een kunstwerk wordt.”

Het graffiti-team werkt op een grote stoere Landrover-achtige auto met een matte grijze onderkleur. Contouren van doodskoppen en vlammen worden zichtbaar. „Ze zijn niet bezig met graffiti, ze zijn aan het schilderen met spuitbussen”, legt Brian enthousiast uit. Voorbijgangers kijken hun ogen uit. Aan de andere kant van de wand is het een heel ander verhaal. „Dit is een Renault Cabrio”, wijst Bas van Duivenbode van de Airbrushacademie. „We wilden iets met Ibiza doen en omdat dit een cabrio is konden we niet zonniger beginnen.”

„We zijn hier speciaal voor Anita”, Jennie van Stein uit Heemskerk kijkt vol belangstelling hoe haar nichtje met een airbrush aan een zonsondergang werkt. Vaardig vult Anita Waninge het airbrush ’kommetje’ met gele verf. „Met airbrush kan je heel fijn werken, wel zo dun als een haarlijn. Heel dik kan ook.”

„We hebben een besluit genomen”, knikt Brian. „Uiteindelijk is het niet te vergelijken; De graffiti op de landrover en de airbrush op de cabrio. De jongens hebben met de spuitbussen iets stoers neergezet. Met de airbrush is veel fijner te werken dan met een spuitbus. Daarom hebben ze allebei gewonnen. Ik ben tevreden.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.