’Geen Ranbaxy’ op geneesmiddelenrecept

Saskia Knegtering
UTRECHT

Huisartsen moeten op nieuwe recepten voor generieke geneesmiddelen de mededeling ’geen Ranbaxy’ toevoegen. Dat heeft het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) dinsdag aan haar leden geadviseerd.

Aanleiding is een importverbod dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag afkondigde voor grondstoffen van de Indiase medicijnfabrikant Ranbaxy. Het importverbod en een uitzending van Nieuwsuur over Ranbaxy donderdagavond hebben tot veel onrust geleid onder patiënten.

Generieke geneesmiddelen zijn merkloze, goedkope middelen. Ranbaxy produceert grondstoffen voor veel van deze merkloze geneesmiddelen.

De inspectie vond het vrijdag niet noodzakelijk om Ranbaxy-geneesmiddelen terug te halen bij apothekers. Er geen sprake is van een gezondheidsrisico, aldus de IGZ.

Volgens een woordvoerster van het Nederlands Huisartsen Genootschap is het advies echter bedoeld om ongeruste patiënten tegemoet te komen. „Wij kunnen de zorgen van patiënten over de Ranbaxy-medicijnen niet wegnemen. Maar op deze manier proberen we ze gerust te stellen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.