Punten van Spaan

Harry Janmaat

Henk Spaan geeft punten aan Van Nistelrooij, Hiddinke en Ten Hag.

8 Ruud van Nistelrooij

Natuurlijk werkt Van Nistelrooij liever dag in dag uit bij PSV dan in die korte intensieve spurts rond een interland. Nu hij het voetbal eindelijk weer leuk is gaan vinden, rijdt hij het liefst elke dag naar het veld om er te schaven aan jonge spelers die hij beter kan zien worden. Iemand van nog geen 40 wiens batterijen weer zijn opgeladen, barst van de energie die eruit moet.

Maar stel: Van Nistelrooij had het enorm naar zijn zin gehad bij het Nederlands elftal. Fluitend ging hij naar het maandagochtendoverleg in Zeist. Het was altijd lachen geblazen met Marco en Danny. Als hij iets zei werd er aandachtig naar hem geluisterd. Hij had het gevoel iets bij te kunnen dragen aan de plaatsing van het Nederlands elftal voor het WK in Rusland. Alle vertrouwen had hij erin dat Oranje het ging redden in die poule met Frankrijk, Zweden, Wit-Rusland, Bulgarije en Luxemburg. In de selectie zat genoeg talent om het nationale team weer naar zijn vertrouwde niveau te brengen.

Stel dat dit allemaal zo zou zijn: had Ruud dan ook voor PSV gekozen?

6 Guus Hiddink

Weet Guus wel wie Diego Costa is? Ik zag een persconferentie na afloop van Watford - Chelsea waarin Hiddink zich bekloeg over het gedrag van de rechtsback van Watford, Paredes, die zou hebben geprobeerd om Costa een kaart aan te smeren. Dat is de omgekeerde wereld. Of Guus het leuk vindt of niet: Costa is de meest gehate speler in de Premier League, iemand die het matennaaien heeft uitgevonden en die etterbak werd hier als slachtoffer neergezet?

Guus, Diego Costa is een dader! Zie het lage voorhoofd, de frons, de diepliggende ogen, de vlezige lippen, zijn doorlopende wenkbrauwen. Denk aan Lombroso, Guus. Meet de schedel van Diego Costa.

8+ Erik ten Hag

Tegen PSV speelde FC Utrecht als een elftal in de Premier League. Met die never say die-mentaliteit, ademloosheid, dat onverschrokkene, de verzuring, de kramp, tot de totale uitputting als alle wijzers in het rood staan. PSV, met jongens als Locadia, Willems en Narsingh die wel hard proberen te lopen maar nooit bloed zullen opgeven, kon het enthousiasme niet bijbenen.

Tactisch gingen ze er ook in met boter en suiker. Ten Hag werkte onder Pep, maar keek naar Klopp. De term ‘druk zetten’ heeft hij persoonlijk in het DNA van zijn spelers geschroeid met de van een Stichtse boerderij geleende oormerktang. Ajax en Feyenoord zouden ook zijn opgerold door deze machine, aangezwengeld door prachtige voetballers als Barazite, Ayoub en Ramselaar. Haller speelde trouwens ook uitstekend en Letschert, die pas 22 is, zag ik, kan zich vermoedelijk gaan opmaken voor het befaamde stapje hogerop.

Aan de andere kant zagen we Van Ginkel met wie PSV de transferoorlog zou hebben gewonnen, aldus sommigen. Vanwege zijn status kreeg hij geen rood bij een tweebenige tackle, een misselijke overtreding die hij een kwartier later nog eens dunnetjes overdeed. Evenmin als Jetro Willems had de scheids zijn bril op. Willems hoorde ze aan alle kanten langs hem denderen, Haller en Ramselaar. Zien kon hij ze kennelijk niet. Ramselaar liep simpel om hem heen om 0-3 te maken. Ik weet niet eens of het bijziendheid was of Jetro’s ouderwetse gemakzucht.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen