Nieuwe ministersploeg lijkt rond

Patrick van den Hurk
den haag

De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden maakt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis serieuze kans om minister van Defensie te worden. Eerder waren er geruchten dat haar partijgenoot Henk Kamp hiervoor kandidaat was, maar die zou nu naar Economische Zaken gaan. VVD-fractieleider Stef Blok zou minister worden voor Wonen en Rijksdienst, een nieuwe portefeuille.

De bezetting van de overige ministersposten lekte vrijdag al uit. Zo wordt de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vicepremier en minister van Sociale Zaken. De PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Ronald Plasterk en Frans Timmermans krijgen respectievelijk Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. Voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen gaat naar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ex-PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker wordt minister van Onderwijs. De VVD’ers Ivo Opstelten, Melanie Schultz en Edith Schippers blijven op respectievelijk Justitie, Verkeer en Volksgezondheid.

De benoeming van Jeanine Hennis-Plasschaert, eerder Europarlementariër voor de VVD, zou het aantal vrouwen in het nieuwe kabinet op vijf brengen. De VVD wil haar kandidatuur overigens niet bevestigen. Haagse bronnen onderstrepen dat in een formatie op het laatste moment nog van alles kan verschuiven.

Het nieuwe kabinet krijgt naast 13 ministers ook zeven staatssecretarissen, van wie vier voor de PvdA. Betrokkenen gaan ervan uit dat de VVD’ers Frans Weekers (Financiën) en Fred Teeven (Justitie) op hun post blijven. Volgens mediaberichten zou de Haagse VVD-wethouder Sander Dekker staatssecretaris van Onderwijs worden. Hij volgt dan Halbe Zijlstra op, die fractieleider zou worden in de Tweede Kamer.

Voor de PvdA-staatssecretarissen worden onder anderen Jetta Klijnsma en Co Verdaas genoemd. Klijnsma was al eerder staatssecretaris van Sociale Zaken en is nu Kamerlid. Verdaas, provinciebestuurder in Gelderland, heeft ook in de Kamer gezeten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.