Agrariërs en ECN niet getroffen door uitstel windpark

Het testpark Wieringermeer wordt vervangen.© HDCMEDIA

Een windturbine op het ECN-testpark in de Wieringermeer krijgt nieuwe rotorbladen.© HDC Media

1 / 2
Martijn Gijsbertsen
Wieringerwerf

Windcollectief Wieringermeer en onderzoeksinstituut ECN in Petten worden niet direct getroffen door de uitgestelde bouwstart van Windpark Wieringermeer.

Waar energiebedrijf Nuon de plaatsing van vijftig turbines acht tot tien maanden ziet uitlopen, ondervinden ECN en het verbond van 32 agrariërs met windmolens geen hinder door de vertraging.

De vervanging van huidige molens van het windcollectief door nieuwe exemplaren is in 2019 gepland. Die van turbines in het ECN-testpark in de Wieringermeer blijft, ondanks de plotselinge kink in de kabel, op schema liggen.

Het megaproject Windpark Wieringermeer behelst de vervanging van 93 verouderde windmolens door in totaal 99 moderne, efficiëntere turbines. Die zijn bedoeld voor de stroomvoorziening van 280.000 huishoudens in de Kop van Noord-Holland. De operatie - met een prijskaartje van honderden miljoenen euro’s - zorgt ervoor dat er minimaal drie keer zoveel groene stroom wordt opgewekt dan nu.

Vertraging

Reden van de vertraging is dat netwerkbeheerder Liander de aansluiting van het windpark op het elektriciteitsnet niet medio 2018, maar op zijn vroegst in maart 2019 voor elkaar kan krijgen.

Navraag bij Liander leert dat de beoogde bouwer van een nieuw transformatorstation op Agriport A7 in Middenmeer, nodig om de capaciteit van het stroomnet te vergroten, dat niet op tijd redt.

,,Voor aanbesteding van die klus komen vier partijen in aanmerking. Zij hebben afzonderlijk van elkaar aangegeven de datum die wij in gedachten hadden niet te kunnen halen’’, aldus woordvoerster Jasmijn Dielesen van Liander. ,,Onder meer de levertijden van materialen spelen daarin een rol. Dat station, dat ervoor zorgt dat hoog- in middenspanning wordt omgezet, is nodig om het windpark te kunnen aansluiten.’’

De initiatiefnemers voor Windpark Wieringermeer hebben hun vergunningen al rond. Toch gaan Nuon en het Windcollectief nieuwe, flexibele bouwaanvragen indienen. De reden hiervoor is dat zij vermoeden dat tegen de tijd dat hun turbines geplaatst kunnen worden, de vergunde types windmolens verouderd zijn.

Vrijheid

Ze willen de optie open houden en straks de vrijheid hebben om de meest moderne en best renderende windmolens te kunnen bouwen.

Voor wat betreft afmetingen, hoogte en effecten zullen deze turbines voldoen aan de wettelijke normen en eerder met de overheid gemaakte afspraken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.