Goede zorg geen kwestie van een getal

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

Verbijsterd was ik door het bericht dat het Gemini Ziekenhuis de borstkankerzorg wil houden. Natuurlijk moet ons ziekenhuis deze zorg houden.

Onze oncologen (dokters gespecialiseerd in kankerbehandeling) en chirurgen hebben met hun oncologisch team in samenwerking met de oncologen van de Vrije Universiteit en de radiologen van het MCA al enkele jaren het predicaat goede borstkankerzorg middels een roze lintje gekregen.

Ze leveren topzorg, en het gaat niet alleen om opereren. Ook om het snelle voortraject, snel uitslag, operatie maar vooral de begeleiding na de operatie. Een borstoperatie is voor elke vrouw een verminkende ingreep. De begeleiding na de operatie en eventuele bestraling en chemotherapie staan in ons ziekenhuis op hoog niveau. Deze zorg wordt geleverd door dokters en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Nu zou het om een getal gaan, minstens 100 operaties per jaar, en als je dat niet haalt zou je geen goede zorg meer leveren.

Flauwekul

Flauwekul! Op grond van een getal kun je niet zeggen dat er geen goede zorg geleverd wordt. Mijn collega en ik hebben vele jaren spataderbloedingen in slokdarmen behandeld. Mag niet, we doen het te weinig, maar we hebben wel vele levens gered. Je hoeft niet elke dag te koken om een gezonde maaltijd te kunnen bereiden. Tijdens mijn praktijkjaren heb ik letterlijk ’alles’ gedaan, en er zijn heel weinig tot geen ongelukken gebeurd. Verdere specialisatie is nu wel tevoorschijn gekomen, maar die specialisten hebben we in het Gemini.

Als borstkankerzorg op grond van getallen geconcentreerd wordt in academische centra of grote ziekenhuizen, zullen er lange wachtlijsten ontstaan. De topchirurgen zullen zich bezig moeten houden met de ’moeilijke gevallen’ en de borstkankerchirurgie komt bij de assistent in opleiding in het academisch ziekenhuis. Hoezo betere zorg…. Ik heb daar grote twijfels over.

Nazorg

En wat te denken van de persoonlijke nazorg, reistijden, vergoedingen daarvoor. Als onze chirurgen geen borstoperaties mogen doen, hoe zal het dan gaan met het voortraject? Diagnosestelling, radiologen die de borstfoto’s maken en eventueel in de borst prikken worden niet meer serieus genomen. De zorg wordt er niet beter op, als de borstkankeroperaties in Den Helder verdwijnen luidt dat het teloorgaan van ons ziekenhuis in.

Bij mijn afscheid heb ik gezegd dat de volumenorm een van de redenen van mijn vertrek was, als de volumenorm wordt doorgezet zullen veel mensen in de gezondheidszorg hun baan verliezen, terwijl al op vele fronten is aangetoond dat groter niet beter is… Volume is geen kwaliteitsnorm.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.