’Agenten moeten wapen altijd dragen’

Foto ANP

Internetredactie
DEN HAAG

Alle agenten die een vuurwapen mogen dragen, moeten dit zoveel mogelijk en overal ook doen. Dat advies heeft korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie gegeven, uit voorzorg vanwege de terreurdreiging.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat maandag na berichtgeving in Het Parool. De korpschef heeft het advies begin vorige week al gegeven op een intern weblog. Het geldt ook voor agenten die niet in uniform zijn.

Politiemensen houden overigens zelf de keuze om hun uniform te dragen als ze van en naar hun werk gaan. Agenten zijn altijd in uniform op straat en daarom is daarover geen verscherpt advies gegeven, aldus een woordvoerster.

Defensie gaf militairen in september opdracht om in het openbaar geen uniform te dragen. Daartoe werd besloten naar aanleiding van een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder die opriep tot ’een stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid.

ROC-studenten die worden opgeleid voor een loopbaan bij de krijgsmacht, mogen ook geen herkenbare spullen meenemen naar school, zoals bijvoorbeeld hun rugzak met camouflageprint.

Dat Nederland militair deelneemt aan de strijd in Irak tegen jihadisten, zorgt ervoor dat Nederland zich bij jihadisten meer in de kijker heeft gespeeld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.