Beemster quinoa trekt veel bekijks

Gerjan Enthoven bij zijn quinoa. Foto Ella Tilgenkamp

Redactie Waterland
Westbeemster

Als Gerjan Enthoven op zijn land aan de Rijperweg aan het werk is, stoppen er regelmatig nieuwsgierige voorbijgangers. Ze vragen zich af wat hij daar verbouwt. Quinoa, is het verrassende antwoord. ,,Ik had er zelf anderhalf jaar geleden nog nooit van gehoord en nu groeit het hier’’, vertelt hij.

Het was zijn zoon die hem er voor het eerst op wees. Hij vroeg zich af waarom zijn vader geen quinoa ging telen, dat was immers helemaal hip. ,,Ik ben op internet gaan zoeken naar wat het nou precies is. Afbeeldingen, informatie; hoe langer ik zocht, hoe enthousiaster ik werd. Op een gegeven kwam ik op de website van Dutch Quinoa Group. Dat verhaal sprak me zo aan dat ik me daar bij aangesloten heb.’’

De Dutch Quinoa Group wil ervoor zorgen dat quinoa beter beschikbaar wordt in Nederland en lokaal geteeld wordt. Directeur Rens Kuij-

ten legt uit waarom. ,,Het brengt niet alleen meer variatie in ons voedingspatroon, maar het is ook positief voor de akkerbouw. Het is een rustig gewas, dat goed is voor de bodem en de biodiversiteit.’’

Vezelrijk

De ondernemer spreekt liever niet van een superfood, waar quinoa vaak wel onder geschaard wordt. ,,Het is geen wondermiddel. Maar het is wel ontzettend gezond en voedzaam, het is bijvoorbeeld heel vezelrijk en een bron van eiwitten.’’

Als het aan Kuijten ligt, wordt quinoa een echt Hollands product. Inmiddels hebben 45 telers zich aangesloten bij zijn bedrijf, samen goed voor 270 hectare van het gewas.

In Westbeemster heeft Enthoven afgelopen voorjaar vijf hectare ingezaaid aan de Rijperweg. Hij hoopt over een paar weken te kunnen oogsten. ,,Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst. Het is voor mij ook allemaal nieuw, we worden goed begeleid door de quinoa-groep. Tot nu toe ziet het er goed uit.’’

Nieuws

De akkerbouwer hoopt dat quinoa meer oplevert dan de tarwe. Daar valt de laatste jaren niet veel geld meer mee te verdienen. ,,Dat is een van de redenen dat ik voor dit gewas heb gekozen. Ook vind ik het altijd leuk om iets nieuws te proberen.’’

En nieuw zijn ook de gerechten die bij het gezin Enthoven op tafel komen. Er wordt fanatiek geëxperimenteerd met quinoa. In het begin vond Enthoven het niet zo smaakvol. Inmiddels is hij daar op teruggekomen. ,,We koken het nu in bouillon. Heerlijk.’’

Zijn vrouw zet een pak Nederlandse quinoa op tafel. Het is de bedoeling dat die pakken begin volgend jaar in de supermarkt liggen. Nu wordt het al verkocht bij groothandel Sligro. Ook bij de restaurants van La Place wordt er sinds kort mee gekookt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.