Afdingen levert Alkmaarse verdachte vier ton korting op bij OM

Gerard van Engelen
alkmaar

Oogstje wegstrepen hier en daar, extra aftrekposten voor investeringen en personeelskosten. Toch handig als je een raadsvrouw hebt die een beetje kan afdingen op een schadeclaim.

Het bleek donderdag tijdens de rechtszaak waarin justitie de veroordeelde Alkmaarse wietkweker Antoon (’zeg maar Tony’) H. uit Alkmaar wilde plukken. Van de oorspronkelijke eis €.718.654 bleef uiteindelijk nog minder dan de helft over. Het Openbaar Ministerie (OM)  wil nu nog ’maar’ €.296.418 van Tony hebben; toch 4,2 ton korting.

Raadsvrouw B. Roodveld was stomverbaasd toen ze officier van justitie B. Haneveld de eindrekening hoorde opmaken. ,,Vier jaar geleden hebben mijn cliënt en ik een schikkingsvoorstel gedaan van 250.000. Daar was absoluut niet over te praten omdat het zover van de eis van het OM af lag. En dan komen ze nu hiermee.’’

Officier Haneveld was er ook niet blij mee, maar moest erkennen dat de eerste schatting gewoon te hoog was geweest.

Tony H. (44) was kopstuk van de zogenoemde Talio-drugsbende. Zestien mannen en vrouwen kwamen tussen begin december 2006 en eind januari 2007 voor de rechters op verdenking van de opzet en het beheer van grootschalige, professioneel opgezette wietplantages in Noord-Holland, Gelderland en Friesland. Diverse bendeleden zijn inmiddels ’geplukt’.

De hoogste claim werd door justitie bij Tony H. neergelegd. Want Tony heeft het er van genomen, zo bleek uit een korte reconstructie, waarin achtereenvolgens een Audi A8, een BMW-cabrio, een Volkswagen Passat, een Mercedes SL55 en een open Vivaro langsreden in een virtuele bui van bankbiljetten.

Alle auto’s zijn inmiddels in beslag genomen en verkocht. De opbrengst gaat naar de Staat.

Ook een appartementje in Spanje kwam voorbij. Na het vonnis gaat het in de verkoop, kosten koper uiteraard.

Uitspraak vrijdag 2 maart.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.