Vreugde na nederlaag bij ZDH

Vreugde bij ZDH na het bereiken van promotie naar de vierde klasse. © Foto Gertha Wessels

Joop Rommets
Den Hoorn

Een jaar na de degradatie naar de vijfde klasse keert ZDH terug in de vierde klasse. De Hoornders verloren in de nacompetitie op eigen veld met 2-4 van SDOB, maar die uitslag volstond. In Broek in Waterland was dezelfde tegenstander vorige week nog met 0-4 verslagen.

Daarmee haalde Marcel Boone zijn revanche. De oud-speler debuteerde vorig jaar als trainer met de laatste plaats. ,,Die schande is uitgewist’’, concludeerde hij met een grijns na de ereronde die hij en zijn spelers op de platte wagen door Den Hoorn maakten.

De opluchting viel van Boones gezicht af te lezen. Geen wonder. Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht. Het stond 1-1 en SDOB moest nog vier keer scoren om alsnog als winnaar uit de bus te komen. Ook in de tweede helft leek er geen reden voor paniek, totdat Nick van Schaik de gasten acht minuten voor tijd op 2-4 zette. Een doemscenario leek werkelijkheid te worden. Het viel mee. SDOB trok massaal ten aanval, maar dat resulteerde vooral in veel ruimte voor ZDH, dat zeker drie opgelegde kansen miste.

De wedstrijd was zo goed begonnen voor de thuisploeg. Al na vijf minuten was de zo gewenste voorsprong daar. A-junior Tim Arends zette een een-tweetje met routinier Mike de Bruijn op en gaf vanaf de linkerflank een scherpe voorzet op Jelmer Bomas, die bekwaam afrondde. Pas nadat Wout Schipper in de twintigste minuut tamelijk onverwacht voor 1-1 had gezorgd, liet SDOB merken er nog wel voor te willen vechten.

Lex Ebbelaar en Witold Rosendaal hadden moeten scoren, maar lieten dat na. Drie minuten na rust was Yannis van den Elshout wel trefzeker, maar de gasten waren amper uitgejuicht, toen het alweer 2-2 stond. Arends verstuurde vanaf links opnieuw een puike voorzet, die door keeper Jim de Boer verkeerd werd beoordeeld, waarna Bomas profiteerde. Hij bracht daarmee zijn totaal op 28 doelpunten.

Lof

Veel lof was er voor de achttienjarige Arends, één van de vier A-junioren die dit seizoen flinke steen aan de promotie hebben bijgedragen. ,,Hij deed alles goed. De beste man van het veld’’, complimenteerde zijn coach. Zelf was Arends een stuk bescheidener. ,,Het ging wel redelijk, maar het is jammer dat ik zelf niet scoorde. In de eerste helft had ik een grote kans.’’

Na de 2-2 leek het pleit beslecht, maar de ZDH-trainer bleef bezorgd. ,,In de tweede helft vergaten we te voetballen. Bovendien stonden we op te grote afstand te dekken. Een conditionele kwestie. Te veel spelers hadden last van pijntjes. Ik had er het liefst zes gewisseld’’, analyseerde Boone.

Nadat SDOB’ers Eros Balsing en Nick van Schaik de wedstrijd nieuw leven hadden ingeblazen, was het nog even alle hens aan dek voor ZDH. ,,Zij gingen er vol voor en wij wisten daar niet goed mee om te gaan’’, vond ook Remco Boogaard, vormgever en steunpilaar op het middenveld. ,,Gelukkig ging het nog net goed.’’

Hij is blij met de terugkeer naar de vierde klasse. ,,Volgend seizoen krijgen we het elke wedstrijd zwaar. Maar dat is leuker dan drie keer achter elkaar met 7-0 winnen en er dan weer eens één wedstrijd voor te moeten vechten, zoals dit jaar.’’

ZDH: Bakker, Zijm, Van den Biggelaar (65.Van der El), Van Heerwaarden (46.Berbée), G. Boogaard, De Graaf, R. Boogaard, Struick, Arends, Bomas, De Bruijn (80.Witte).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen