Opa’s worden weer kind op de Halve Maen

1/8
Hoorn

,,Sietse en Janu, doen jullie het fokzeil. Vico, maak jij de tros straks los.’’ Schipper Bram Nijenhuis staat op het achterdek van de Halve Maen en deelt instructies naar zijn bemanning. Het is een mooie, maar frisse vrijdagavond en de trots van Hoorn staat op het punt uit te varen.

En dat is even hectisch. Er moet van alles gebeuren. Zes bemanningsleden klimmen in het want

om de zeilen van het dwarsgetuigde VOC-schip los te maken. De rest heeft een taak aan dek, behalve Vico die aan wal staat om de tros los te maken en dan snel aan boord te springen.

En natuurlijk lukt het. De zeilen vallen naar beneden, touwen vieren en worden vastgezet. Helemaal zoals in de 17e eeuw gaat het niet, deze afvaart. De dieselmotor pruttelt als het schip de bocht maakt naar links. De schipper wil eerst een stukje richting de Hoofdtoren varen, voor we de weidse watervlakte op gaan. Dan kan de motor uit, de rest van de tocht doet de wind zijn werk. Net als in 1609 toen Henry Hudson met het schip vertrok om een nieuwe vaarroute richting ‘de Oost’ te ontdekken. Tweehonderd kilometer westwaarts moest hij omkeren op de steeds smaller wordende Hudson-rivier. Missie mislukt, maar zo krijg je dus wel een rivier naar je vernoemd.

Twaalf gasten zijn vandaag aan boord om de avondtrip mee te maken. Twee Rotterdamse vrienden, hun schoonzonen en kleinzonen doen hun ‘mannending’. ,,Eigenlijk is het een wraakoefening op mijn vrouw. Die is een keer met onze dochters en kleindochters naar een high tea gegaan. Toen dacht ik: wacht even....’’

Wijthoff was al eens eerder aan boord van de Halve Maen. Afgelopen najaar maakte het schip een reis langs alle VOC-steden en deed ook Rotterdam aan. ,,Ik ben er geweest en ben ze gaan volgen op Facebook. Ik kon precies de route zien hoe ze terugvoeren naar Hoorn.’’ Wijthoff heeft de kolderstok (waarmee het schip wordt bestuurd) overgenomen van bemanningslid Kees Bakker en houdt het schip op koers. Hij zeilt zelf ook. ,,Op een Laser, dat is echt zeilen. Dan word je nat.’’ Glinsterende ogen: ,,Maar dit is ook geweldig.’’

Ondertussen rennen kleinkinderen Rein, Flint en Flip rondjes rond de mast van het grootzeil, hyper van opwinding. Bemanningslid Dick van Zwieteren krijgt de jongens rustig als hij ze een paar zeemansknopen voordoet.

De torenflat van Almere komt dichterbij. Vanaf het schip zien we nog meer van die bakens: windmolens en rookpluimen. Schipper Bram wijst ze één voor één aan. ,,De Hemcentrale, het stadion van Volendam, de vuilverbranding van HVC bij Alkmaar.’’

Dan dirigeert Bram al zijn bemanningsleden weer op hun plekken. Tijd voor de terugreis. Even is het weer hectisch als we overstag gaan en dan zeilt het schip weer rustig verder. Alsof de horizon zich heeft gedraaid rond het schip.

Een zeiltocht met de Halve Maen is natuurlijk niet compleet zonder een klimpartij in het want. Vico Rolie gaat met de jongens aan de slag. Na een paar keer oefenen met de festonhaken waarmee ze zichzelf moeten zekeren, mogen ze naar boven.

Dan begint het ook te kriebelen bij de opa’s. Wart Wijthoff en Hans Stenfert Kroese gaan ook naar boven. Hans staat even later met een stralend gezicht weer op het dek. ,,Vroeger verslond ik die scheepsboeken. De Scheepsjongens van Bontekoe natuurlijk en de boeken van K. Norel. Wat is dit fantastisch.’’

En dan zijn we alweer in Hoorn. ,,We gaan even pronken’’, zegt Bram. Hij vaart met het schip nog vol in de zeilen langs het Oostereiland richting het Hoofd. Op de kant zwaaien de mensen en halen ze hun telefoontjes tevoorschijn. ,,Iedereen kijkt naar ons’’, zegt Flip tegen zijn vader.

Aan alles komt een eind, ook aan deze schitterende vaartocht. Als de zon achter de huizen van het Visserseiland onder gaat stappen de gasten van boord, met een herinnering voor het leven.

De bemanning sluit af met een verjaardagsritueel. Bootsman Ron Groenestein zit weliswaar in Zweden bij tallship de Göteborg, maar dat maakt niet uit, jarig is jarig. Schipper Bram spreekt hem toe, zet een pop op de kaapstander en terwijl iedereen zingt wordt de kaapstander rondgedraaid.

Wie mee wil zeilen met de Halve Maen kan reserveren via de site van het Westfries Museum: www.wfm.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons