Leegwater veranderde theater

Mike Deutekom

,,Ik ben de onvoltooid verleden tijd in eigen persoon” sprak Maarten Leegwater op zijn tachtigste verjaardag. Jongstleden vrijdag overleed op 81-jarige leeftijd de man aan wie het (amateur)theater in deze regio zo veel heeft te danken.

Leegwater groeide op in Hensbroek. In het zevende leerjaar op de lagere school onderscheidde hij zich door maandelijks een klassenshow te presenteren. Toneel speelde hij bij Nieuw Leven in Opmeer. Eerst in de jongerengroep en later bij de ’senioren’.

Als plaatselijk correspondent voor ’de krant’ werd hij op 27-jarige leeftijd gevraagd om bij de Verenigde Noordhollandse Dagbladen in dienst te treden. Naast zijn werk als journalist op de redactie van het Dagblad voor Westfriesland speelde hij in Hoorn een belangrijke rol in de totstandkoming van de schouwburg Het Park. Na zijn ontslag bij de krant runde Leegwater met twee partners een succesvol theaterbureau. Door verschillen in inzicht hield dat evenwel op te bestaan.

Leegwater benaderde toenmalig VND- hoofdredacteur Middelbeek en werd opnieuw aangenomen met het voor hem onbekende Schagen als standplaats en latere woonplaats.

Als toneelrecensent werd hij soms verguisd om zijn scherpe kritiek, maar ook wel juist daarom gewaardeerd. Begin jaren zeventig was hij de initiator van het jaarlijks Schager Eenakterfestival. Als producent zette Leegwater toneelgezelschap Samen op en trok met wisselende bezettingen tien jaar door het land.

Ook een tienjarige reeks met werken van toneelauteur Herman Heijermans ontstond naar idee van producent Leegwater.

In de laatste tien jaar van zijn leven schreef hij op zijn elektrische schrijfmachine en met ’digitale assistentie’ van zijn vriendin en ’maatje’ een drietal boeken, diverse musicals en toneelstukken.

Zijn bekendheid met de artiestenwereld maakte hem eminent programmeur van het Scagon Theater. Van zijn laatste theaterproject, ‘De misstap van een goede Schagenaar’ over de overval op het Schager postkantoor in 1949, kan deze culturele duizendpoot het eindresultaat helaas niet meer meemaken.

Jan Sampimon

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.