Hutjemutje

Karel Beckmans

De grootste camping van Nederland voldoet niet aan de eisen die de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens stellen aan zo’n voorziening. Te gehorig, te saai en te veel hutjemutje.

De instanties concluderen dat sprake is van verhoogde risico’s voor veiligheid en gezondheid van de drieduizend gasten die in tentenkamp Heumensoord dicht op elkaar verblijven.

Nee, natuurlijk verwarren we de noodopvang voor asielzoekers niet met een willekeurig ander vakantiepark in het land. Een gedwongen vlucht is echt iets anders dan een vrijwillig geboekte vakantie. Maar ook in die andere parken is het vaak gehorig en behoorlijk hutjemutje. En ook daar is sprake van gezondheidsrisico’s. En van burenruzies, al zijn die vaker gevolg van drankgebruik en lawaaifeesten.

In Heumensoord is het de uitzichtloosheid die leed veroorzaakt. Volgens de ombudsman kunnen leefgeld, beltegoed en uitbreiding van het keukenaanbod uitkomst bieden in de tijd tot 1 juni als het kamp sluit. Voor de vrijwilligers in het park vraagt hij betere training in het aanbieden van zinvolle dagbesteding van de drieduizend gasten.

Misschien dat mensenrechtendeskundigen snel ook die andere parken kunnen bezoeken. Opdat ook daar de leefbaarheid nog voor het zomerseizoen aan de kaak wordt gesteld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.