Staartje aan Heilooër caviarace

Redacteur Alkmaar
heiloo

De cavia-actie van de politie, afgelopen Koninginnedag in Heiloo, krijgt een staartje. De politie wil helder hebben wat nu wel en wat nu niet mag als het gaat om spelletjes waarbij dieren zijn betrokken.

Op de vrijmarkt presenteerde een Heilooër een zogenaamde caviarace. Hierbij werden drie cavia’s ingezet. Een bezoeker van de markt belde het meldpunt voor dierenleed. De politie kwam poolshoogte nemen en sommeerde de Heilooënaar te stoppen met het spel.Politiewoordvoerder Menno Hartenberg: ,,We zagen stressvolle dieren tussen al dat vrijmarktrumoer. Het leek ons beter dat de man ermee zou stoppen.’’ De caviaman heeft overigens boete noch proces-verbaal gekregen.

’Achteraf’ is de politie zich gaan afvragen ’waar nu eigenlijk de grens ligt’. ,,Moeten we niet vooraf al in de sfeer van de vergunningen iets hiertegen doen?’’ zo omschrijft Hartenberg het vraagstuk. ,,Vergunningen zijn een zaak van de gemeente, maar de politie kan allicht adviseren daarin.’’ Heiloo laat intussen weten dat de gemeente juist géén rol heeft. Een woordvoerster: ,,Er is de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. In die wet staat dat het verboden is het welzijn van een dier te benadelen. Omdat al in een landelijke wet geregeld is wat wel en niet mag en wie toezicht moet houden, mag de gemeente hierover geen eigen regels stellen. Wel de politie en andere in de wet aangewezen instanties.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.