Helderse witsnuitdolfijn Emma overleden

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

De witsnuitdolfijn die zondag op het strand tussen Den Helder en Julianadorp werd gevonden is overleden. De opvang SOS Dolfijn in Harderwijk heeft euthanasie moeten laten plegen, omdat de dolfijn, Emma genoemd, niet meer te redden bleek.

,,Het is een zware dag voor ons'', aldus Annemarie Dijkstra van SOS Dolfijn maandag. De dolfijn werd zondag rond het middaguur aangetroffen door een wandelaar op het strand. Vrijwilligers van de Helderse Ddierenambulance hebben samen met Rens Roos en diens schoonzoon - vrijwilligers van het steunpunt zeehodnenopvang van Ecomare - de dolfijn nat gehouden totdat SOS Dolfijn arriveerde en het dier naar Harderwijk bracht.

Volgens Annemarie Dijkstra bleek al gauw dat de witsnuitdolfijn weinig kans maakte. ,,Het is een heel jong dier, nog maar een paar maanden oud. Ze was in slechte conditie en erg vermagerd, haar bloedwaarden waren schrikbarend laag.'' Juist omdat het zo'n jonge dolfijn was, zou terugzetten in zee geen zin hebben. ,,Ze zou het niet hebben overleefd.'' Ook opvang in gevangenschap was kansloos. ,,Voor zover ons bekend wordt nergens ter wereld een witsnuitdolfijn gehouden.'' Daarom werd maandagochtend besloten tot euthanasie.

Het dier wordt de komende dagen verder onderzocht door de Erasmus Universiteit.

Op de foto van Ilse Kootkar wordt de witsnuitdolfijn Emma op het Helderse strand door vrijwilligers verzorgd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.