Vluchtelingen in voormalig Triade en villa Linieweg Den Helder

Den Helder

Twintig jonge vluchtelingen krijgen onderdak in in het voormalige Triade-gebouw aan de Jacob van Heemskerckstraat en nog eens maximaal zestien in een leegstaande villa aan de Linieweg in Den Helder.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) heeft dit gisteren per brief aan omwonenden laten weten. Het gaat om minderjarige, alleenstaande vluchtelingen van ongeveer 15 tot 18 jaar oud. Zij hebben (nog) geen verblijfsvergunning, maar omdat Nederland volgens de wet geen kinderen uit mag zetten krijgen de jongeren hier opvang, onderwijs en begeleiding.

Voor het Triade-gebouw geldt dat dit past binnen het bestemmingsplan, aldus de gemeente Den Helder. Voor de villa vraagt het Coa een bestemmingsplanwijziging aan.

In de Jacob van Heemskerckstraat zijn veel bewoners geschrokken van het bericht.

,,Vooral omdat het allemaal al geregeld is’’, zegt omwonende Marijtje de Leeuw. ,,We worden nog uitgenodigd voor een inloopavond, maar waarvoor? Het kan binnen het bestemmingsplan, dus het gaat gewoon door.’’

De schrik komt niet door de komst van vluchtelingen, benadrukt De Leeuw - zelf moeder van kinderen van 7 en 12 - maar de leeftijdsgroep. ,,Mijn kinderen zitten op de Tuindorpschool en ik heb me juist hard gemaakt voor het AZC. Maar dit is pal naast het enige speeltuintje hier in de buurt. Zo’n grote groep jeugd in deze leeftijd, die daar vast gaat hangen, kan voor kleinere kinderen echt heel intimiderend zijn.’’

Het is de bedoeling dat in de regio totaal honderd kinderen in deze categorie worden opgevangen. In asielzoekerscentrum De Doggershoek zijn al 48 van die plaatsen. Omwonenden worden door het Coa uitgenodigd om deel te nemen in een omwonendencommissie. Omwonenden zijn uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten. Vragen kunnen ook gesteld worden via infodenhelder@coa.nl.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons