Sleepsporen van maat 50½

Rick van Baar. © Foto Marcel Rob

Robbert Daalder
Hoorn

Het Dagblad voor West-Friesland en de Enkhuizer Courant volgen de West-Friese sport en sporters op de voet. Het schoeisel waarop onze hoofdpersonen hun hobby of beroep uitoefenen blijft veelal echter onderbelicht. En dat terwijl dit toch van groot belang is om te kunnen presteren. Vaak bestaat er zelfs een speciale band tussen sporter en schoeisel. In de rubriek ’Op de voet’ vertellen zij hierover. Vandaag volleyballer Rick van Baar.

Als er door de voor deze rubriek geïnterviewde sporters een prijs te verdienen viel voor degene met de grootste schoenen dan gaat Rick van Baar (22) er ongetwijfeld mee aan de haal. De uit Hoorn afkomstige volleyballer van het Oostzaanse Compaen beweegt zich voort op maat 50½.

Langer

,,Kijk maar, het staat er echt”, lacht de 2.02 meter lange Van Baar terwijl hij de flap van zijn Asics Gel Volley Elite omdraait en wijst naar het labeltje met daarop de maatvoering.

,,Wel handig hoor! Als ik op mijn tenen ga staan, ben ik nog dertig centimeter langer en die kun je in het volleybal goed gebruiken. Het enige probleem is dat je deze schoenen niet zomaar in de uitverkoop kunt scoren. Het is sowieso lastig om ze in de winkel te krijgen. Ik koop ze tegenwoordig dan ook maar online via een winkel van de volleybalbond. Dit omdat ik al iets te vaak ‘nee’ kreeg te horen als ik bij een sportwinkel naar binnenliep. Durf het er niet meer op te wagen”, zegt hij met gevoel voor humor.

De middenspeler acteert in de Topdivisie - het op een na hoogste volleybalniveau - en doet dat steevast op Asics.

,,Simpelweg omdat ik weet welke maat ik bij deze schoen moet hebben en ze dus altijd goed zitten. Wat het belangrijkst is aan een volleybalschoen? Dat de demping goed is. Je kunt je voorstellen dat knieën en enkels in deze sport flink wat klappen moeten opvangen. Als middenspeler ben ik continu in beweging en veel aan het springen en dus hebben ze het flink te verduren. Nu ben ik ook best lang en dus kan ik die demping helemaal niet missen. Ik heb deze nu bijna een seizoen en het beste is er inmiddels wel van af.”

Zaalmeester

Naast deze voor het oog onzichtbare slijtage valt het op dat alleen de neus en buitenkant van de rechterschoen schade heeft. Hoe die op de zijkant daar komt, is ook voor de eigenaar zelf een raadsel. ,,Wel kan ik je vertellen waar de slijtage op de neus vandaan komt. Bij het serveren sleep ik met mijn voet over de grond voordat ik opsla. Dat doe ik eigenlijk altijd, ook bij Madjoe al. Daar moest ik de voorkant van mijn schoen zelfs intapen van de zaalmeester omdat ik sleepsporen op de vloer achterliet.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen