Waar zoute lucht en zeewind zegevieren

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 85. Denkend aan Callantsoog, denk je natuurlijk aan het prachtige Noordzeestrand. Maar het kleine vriendelijke dorpje, gebouwd op de restanten van het vroegere eiland ’t Oghe, heeft zoveel meer. Volg de sporen in het landschap en de geschiedenis komt tot leven. Waarschuwing: zo nu en dan even een oogje dicht knijpen.

Kwam je vroeger Callantsoog binnen, stonden er niet van die foeilelijke appartementencomplexen die nu de karakteristieke witgeschilderde huisjes met rode pannendaken overschaduwen. Dus doen we onze ogen dicht en openen die pas voor het witte kerkje uit 1581. En bezoeken eerst de begraafplaats vol grafzerken met illustere namen. Daarna, met ons gezicht naar de kerk, pakken we schuin rechts de Zeeweg. Waar we ons vergapen aan lelijke en mooie huizen. Met tuintjes vol ligusterhagen en rozenbottels. Zoals dat hoort op plekken waar zoute lucht en zeewind zegevieren.

Aan het einde gaan we links en meteen rechts. We kruisen de Duinroosweg en lopen richting bos. Over een smal asfaltweggetje maken we links een uitstapje door een bosje en komen rechts op hetzelfde weggetje uit. Dat we vervolgen, tot we het Kooijbos ruiken. Rechtsaf, denkbeeldige lus volgen langs scheefgegroeide dennen (altijd die zuidwester!) en tussen heide door. Hoor de stilte van tegenwoordig. Dat was wel even anders toen hier (’t Ooghmer Gat) de zee doorbrak.

Aan einde van lus met de bocht een stukje naar rechts. Schuin rechts de Westerweg oversteken en ogen sluiten voor beetje sneu bedrijventerreintje. Haakse bocht naar links de Zandweg op. Ogen open, want hier steken we de Abbesteder weg over. Rechtdoor lopen en vooral de tijd nemen om te genieten van buurtschap Abbestee. Bij de T-splitsing naar rechts. Waar je normaal in de omgeving van Callantsoog vooral bollenteelt ziet, worden hier weilanden in de oorspronkelijke staat teruggebracht: zompig en nat en dus veel weide- en watervogels. De stilte is hier magisch. We hoeven alleen maar de weg te volgen en vinden vanzelf een picknicktafel waar we stil staan bij al dat moois links, rechts, voor, achter en boven ons. Even dan, want we willen, evenals de wolken die door het zwerk gejaagd worden, voort.

Met de bocht mee naar links kom je uit bij een camping. Rechts de Voorweg op. Weer zo’n prachtig historisch stukje: de Boskerpolder, het laagste gedeelte rond Callantsoog. Hier brak in 1570 de zee door de dijken. En hier komen 350 bungalows voor toeristen.

Linksaf de Achterweg op. Aan de linkerkant Sandepark (overstekende toeristen!), rechts spoor uit verleden. Waar nu een restaurant-dancing is, verzorgden ooit de soldaten van Napoleon hun paarden.

Aan einde doorgaande drukke weg oversteken. Daar wordt ons uitzicht links en rechts weer bedorven door appartementencomplexen die zo detoneren in het landschap. Dicht maar weer die ogen en snel duinen door. Daar staan we dan eindelijk oog in oog met de zee, waar het is zoals het hoort. We lopen gelukzalig van Groote Keeten terug naar Callantsoog. Over het strand. Want dat blijft toch het fijnste...

Marja van Spaandonk

Deze wandelroute duurt ongeveer 2 ½ uur. Vooral je hond meenemen! Heen hier en daar aangelijnd, terug over strand los.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.