VVD wil nieuwe burgemeester voor Alkmaar

John van de Rhee (lijsttrekker VVD) Archieffoto

1 / 2
Gerard van Engelen
Alkmaar

Een nieuwe fusiegemeente vraagt een nieuwe burgemeester. Dat is de eerste zin van hoofdstuk 1 van het VVD-verkiezingsprogramma, dat vrijdagmiddag werd gepresenteerd door lijsttrekker John van der Rhee.

En daarmee stelt de partij dat de burgemeesters van de drie fusiegemeenten Alkmaar (CDA), Schermer (VVD) en Graft-De Rijp (D66) niet terug hoeven te komen na de verkiezingen in november. Ze moeten plaats maken voor een leider, zonder verbondenheid aan een van de oude gemeenten’.

De nieuwe gemeente Alkmaar gaat straks van start met een nieuwe burgemeester. Onder zijn leiding wordt gewerkt aan een gemeente die de meest klantvriendelijke van Nederland moet worden.

Dat belooft de VVD in het eerste gezamenlijke verkiezingsprogramma van Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer. Zij gaan per 1 januari samen onder de naam Alkmaar.

Bruinooge

Het standpunt van een ’verse’ burgemeester wordt door de VVD als een van de ’spraakmakende’ punten gezien in het nieuwe verkiezingsprogramma. En dat is bijzonder omdat feitelijk gezien alleen de huidige burgemeester van Alkmaar, Piet Bruinooge (CDA), heeft aangegeven dat hij beschikbaar is als waarnemer, maar ook dat hij graag zou doorgaan. Zijn collega’s van Graft-De Rijp (Ria Oosterop-Van Leussen) en Schermer (Floris Vletter, waarnemend) zijn minder stellig, maar het is een publiek geheim dat Vletter de pensioengerechtigde leeftijd al heeft bereikt en dat Oosterop al een woning heeft gekocht in Den Haag.

Aanval

Moet de wens van de VVD dus gezien worden als een directe aanval op de eerste burger van Alkmaar?

,,Nee, zeker niet’’, zegt lijsttrekker John van de Rhee, in het dagelijks leven raadsgriffier in Haarlemmermeer. ,,Dit heeft niets te maken met achteruit kijken. Wij kijken vooruit en zien een nieuwe gemeente met ruim 100.000 inwoners, net zoveel als steden als Haarlem, Zoetermeer, Eindhoven en Maastricht. Alkmaar speelt daarmee in een nieuwe competitie. En daar hoort nieuw, stevig, fris bestuurlijk elan bij.’’

Geen uitspraak

Bruinooge, gevraagd naar een reactie op het VVD-speerpunt: ,,Ik kan alleen maar zeggen dat we geen stelsel hebben van gekozen burgemeesters. Verder mag en kan ik geen uitspraak doen over verkiezingsprogramma’s. Ik word als burgemeester geacht boven de partijen te staan.’’

In het verkiezingsprogramma pleit de VVD verder nog voor harder optreden tegen misdaad, meer vrijheden voor ondernemers, afschaffen van de toeristenbelasting, gratis wifi in Stompetoren, Schermerhorn en De Rijp, glasvezel inde hele gemeente en een eigen brandweerman voor iedere wijk.

Het gehele VVD-verkiezingsprogramma is hieronder als bijlage aan dit artikel gekoppeld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.