Minder bomen in Purmerend, maar wel van betere kwaliteit

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Minder bomen in Purmerend, maar dan wel van betere kwaliteit. Dat is althans het uitgangspunt. ,,Om het kwaliteit van ons groen op peil te houden, komen we per jaar vijf tot zes ton tekort’’, zegt wethouder Mario Hegger.

Een delegatie van de gemeenteraad schoof maandagavond aan bij een presentatie over de stand van zaken rond het bomenbeleid. Daarbij ging het niet alleen over het tekort aan budget om het bomenbestand van Purmerend in goede staat te houden.

Gemeentelijk groenbeheerder Kees Vermeer en zijn afdeling hebben er de handen vol aan. Snoeien, achterstallig onderhoud, kappen van zieke of overlastgevende bomen en herplanten. Dat laatste kan niet altijd, legde hij uit.

Bij een recente herinrichting van de Olympiastraat ging het aantal bomen terug van 12 naar vier. De twaalf hadden te weinig wortelruimte. Bovendien moet de gemeente rekening houden met een ’spaghetti aan kabels en leidingen’ onder de grond.

,,Dan kies je voor minder, maar wel betere bomen’’, aldus Vermeer. Langs de Purmerweg moesten bomen wijken omdat het wegdek vernieuwd moest worden. Over enkele jaren wordt daar herplant.

Samen met landschapsontwerper Erna van der Stappen is hij ambtelijk verantwoordelijk voor het groen in de stad. Hoe veel dat er zijn, is niet precies bekend. Vermeer schat het aantal op 50.000 à 60.000. Langs straten, in parken en plantsoenen, en bij particulieren in de tuin. Er worden bomen gekapt, er komen er nieuwe bij. Tijdens de zomerstorm woeien dit jaar tientallen exemplaren om, goed voor een schadepost van 235.000 euro.

Het kappen van bomen wordt in de toekomst gemakkelijker, verklapte Van der Stappen. De gemeente wil niet meer voor iedere boom een vergunning hoeven afgeven. In plaats daarvan komt er een lijst met beeldbepalende bomen die een beschermende status hebben. Momenteel wordt gewerkt aan de inventarisatie. ,,We denken dat er 25.000 gemeentelijke bomen op die lijst komen, maar ook bomen in privébezit en van andere overheden.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.