Nederland vliegt Duitse wapens naar Irak

Medewerker Internet
NEWPORT

In de strijd tegen Islamitische Staat (IS) gaat Nederland ook Duitse wapens en munitie naar Irak vliegen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de NAVO-top in Newport (Wales).

Nederland maakte eerder al bekend wapens van Oost-Europese landen naar Noord-Irak te gaan vervoeren. Verder stuurde Nederland de Koerden daar, die vechten tegen IS, 1000 helmen en 1000 scherfvesten. Daarvoor was al humanitaire hulp (voedsel, dekens, lampen) die kant opgegaan.

„Deze barbarij moet een halt worden toegeroepen”, aldus Rutte over IS. „We zien dat deze organisatie tot werkelijk alles in staat is, tot en met onthoofdingen aan toe. Het is van belang dat we gezamenlijk als internationale gemeenschap optreden.”

De Verenigde Staten en andere landen zijn bezig een zo breed mogelijke coalitie op te zetten. Ook Nederland bekijkt wat het nog meer kan doen om dit gevaar te bestrijden, aldus Rutte. „We hebben nog geen besluit dat we meer willen doen. Daar zijn op dit moment nog geen plannen voor. Maar we sluiten niets uit.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.