Toename exporteurs

Het aantal bedrijven dat goederen exporteert steeg in 2012 met 10.000 tot 126.000. Dat is 10 procent van alle bedrijven in Nederland. Hiermee steeg dit aantal voor het derde jaar op rij. De groei is vooral te danken aan de dienstensector, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek)

De groei komt doordat er steeds meer bedrijven in Nederland zijn, maar ook doordat ondernemers steeds vaker exportmogelijkheden zien. De toename van het aantal bedrijven dat goederen exporteert was het grootst in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Want ook de dienstensector exporteert goederen. Bijvoorbeeld, een IT-bedrijf dat vooral IT-diensten levert, maar ook nog computeronderdelen of dozen met software verkoopt. Wel is het zo dat de gemiddelde exportwaarde per bedrijf in de dienstensector lager is dan in de maakindustrie zoals de chemische industrie of de auto-industrie.

Nederlandse bedrijven zijn exportgerichter dan bedrijven in andere Europese landen. Terwijl 10 procent van de Nederlandse bedrijven exporteerde in 2010, lag het Europees gemiddelde tussen de 6 en 7 procent. (Foto: Thinkstock)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.