Gerookte paling en een biertje: genieten op de haven van Den Oever

De showtafel trekt bekijks© Laura Kramer

Drukte op de kade.© George Stoekenbroek

1 / 2
Marten Visser
Den Oever

De paling verspreidt zijn geur over het haventerrein. De vis hangt al een tijdje boven het vat.

,,Hij moet ongeveer tweeënhalf uur roken voordat hij klaar is’’, vertelt Frank Minnema. Samen met Gerbrand Smid staat hij elk jaar paling te roken op de Flora- en Visserijdagen in Den Oever. Ze weten beide veel te vertellen over het roken van paling, rode poon en zalm, de garnalenkotters, visvangst en vaargeulen. ,,Bezoekers zijn erg geïnteresseerd en vragen ons veel over de herkomst van vis en de bereiding’’, aldus Minnema.

Palingkraam

Naast de palingkraam kunnen bezoekers van het vijfdaagse evenement veel andere bijzonderheden bekijken en beleven.Zo worden er garnalen gepeld, waar kroketten van worden gemaakt die liefhebbers gratis kunnen proeven. En een paar kotters, geheel versierd met vlaggetjes, kunnen bezocht worden. De hele haven staat vol, wat voor een mooi aanzicht zorgt.

Biertje

Jongeren staan bij café Tante Pietje en op de dijk van een biertje te genieten. Kinderen spelen op het springkussen of vermaken zich bij de kermisattracties. Maar ze zijn ook geïnteresseerd in de verschillende soorten vis.In de visafslag staat een vis-showtafel waar ze blijven staan om de vissen goed te bekijken.

Op een berg met ijs liggen een heleboel soorten uit binnen- en buitenwateren met de namen erbij. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een zeeduivel, inclusief enge tanden, van dichtbij bestuderen.,,Eentje leeft er nog’’, zegt Suzanne van Son uit Julianadorp. Ze wijst naar een kreeft die stuiptrekkingen vertoont.

Ze vindt het eigenlijk niet zo fijn om te weten hoe haar eten er uit heeft gezien. Haar moeder, Anneke Kiewiet uit Hippolytushoef, vindt de tafel met vissoorten er ook wat luguber uitzien, maar wel interessant. ,,Zo leer je wat er allemaal zwemt in zee.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.