Misschien toch molens Broerdijk

Connie Vertegaalc.vertegaal@hollandmediacombinatie.nl
Midwoud

De Broerdijk bij Midwoud is toch weer in beeld voor een park met megawindmolens. Het gebied verliest namelijk de status als weidevogelgebied.

GDF Suez kan dus het plan voor een windmolenpark op die plek weer uit de kast halen.

Tot en met 15 mei kunnen partijen plannen indienen voor windmolenparken bij de provincie Noord-Holland. Het aanmeldloket ging op 15 januari open.

Noord-Holland moet in totaal 685,5 megawatt (MW) windenergie opwekken. Hiervan is 76 MW nog niet gerealiseerd. Na de zomer komt er een rangschikking van alle ingediende plannen, op basis van de plekken waar ze liggen. Er is een indeling gemaakt van de landschappen, waarbij industrieel gebied, zoals de omgeving van het Noordzeekanaal, het meest geschikt is. Open agrarisch landschap (waar de Broerdijk onder valt) heeft de laagste prioriteit.

,,Het is dus absoluut niet gezegd dat de molens bij Midwoud er komen’’, zegt Martine Hartog van de provincie Noord-Holland.

Het blijft er onverminderd slecht uitzien voor de tegenstanders van windpark Westfrisia bij Zwaagdijk-Oost: het enige park in Noord-Holland waarvan de windmolens niet minimaal 600 meter van de dichtstbijzijnde woningen hoeven staan.

De enige strohalm voor de tegenstanders is dat Provinciale Staten het plan afwijzen omdat hier geen sprake is van ’goede ruimtelijke ordening’. Maar maandag verklaarde gedeputeerde Tjeerd Talsma dat Westfrisia aan alle regels voldoet. ,,Ik ga er vanuit dat we er niet onderuit kunnen’’, zei Talsma.

Statenlid Marnix Bruggeman (SP) wordt er moedeloos van. ,,We zouden aan het eind van de rit nog kunnen zeggen: het gaat niet door. Maar het lijkt erop alsof alle regels worden toegeschreven naar de uitkomst dat Westfrisia er hoe dan ook moet komen. Volgens het Havenbedrijf Amsterdam kan daar voor 60 à 70 MW worden gerealiseerd. Dan zijn we er al bijna. Dus waarom moet dit plan er koste was kost komen, terwijl er in Zwaagdijk-Oost zoveel weerstand is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen