Wie houdt afvalbak vrijwel leeg?

Winnie van Galenw.van.galen@hollandmediacombinatie.nl
Alkmaar

Wie slaagt er in om zijn grijze afvalcontainer zo leeg mogelijk te houden? Na Langedijk, dat als eerste besloot mee te doen, gaan de overige gemeenten in de regio (Heerhugowaard uitgezonderd) ook op zoek naar burgers die aan het experiment ’100-100-100’ willen deelnemen.

Anders gezegd: honderd burgers die in honderd dagen niet meer dan honderd kilo (op jaarbasis) aan afval produceren. De proef wordt begeleid door de Alkmaarse afvalverwerker en energieproducent HVC. In totaal is de HVC op zoek naar drieduizend deelnemers verspreid over 29 van de 46 bij de HVC aangesloten gemeenten.

22,5 kilo

In het oosten van het land is eind 2014 ervaring met het experiment 100-100-100 opgedaan. De honderd gezinnen die zich voor de proef hadden aangemeld, bespaarden gezamenlijk 5500 kilo afval. Wat neerkomt op een vermindering van 89 procent. In plaats van 210 kilo per persoon zakte de hoeveelheid afval naar 22,5 kilo. Een beduidend geringere hoeveelheid dan de honderd kilo afval die in 2020 per persoon moet zijn gerealiseerd, zo is het streven van de rijksoverheid.

Het grootste deel van de materialen in het huishoudelijk afval is herbruikbaar of te recyclen. Sorteeranalyses laten zien dat 85 procent van het restafval herbruikbaar is. In het restafval zit nog voor 37 procent gft en 16 procent aan plasticverpakkingen en lege pakken.

Keuken

HVC-woordvoerder Monic van Eerden zei eerder over het experiment: ,,Met deze proef willen we bewustwording creëren. We moeten steeds meer naar hergebruik. Of anders gezegd, van afval naar grondstof, want heel veel afval heeft waarde. Van gft maken we niet alleen compost maar bijvoorbeeld ook groen gas. Wie gft in de grijze bak gooit, maakt gft waardeloos, op de elektriciteit na die we via het verbranden van afval verkrijgen. Hoe hoger de afvalkwaliteit, des te beter je het kunt hergebruiken. Dat begint bij afval scheiden aan de bron, in veel gevallen is dat wat er in de keuken gebeurt."

Filmpjes

De actie duurt van 1 april tot 9 juli. Via het onlineplatform 100-100-100.nu zijn er voor de deelnemers dagelijks nieuwe tips, filmpjes en eenvoudige opdrachten te vinden. Op dit platform kunnen burgers hun resultaten delen en elkaar motiveren, aldus de HVC.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.