Vierkantje lopen in De Beemster (15 km)

Waarom zou je de wereld rondreizen op zoek naar iets moois als je een wereldwonder in de buurt hebt? Kijk naar het landschap en de monumenten in de Beemster en je snapt waarom deze droogmakerij de eretitel ’werelderfgoed’ kreeg. Maar wees gewaarschuwd: een rondje lopen kan hier niet.

Wie ooit op Manhattan in New York is geweest herkent het wegenpatroon: alles loopt hier recht. Iedere straat doorkruist de ander diagonaal. Dus geen schuine bochtjes of speelse krommingen, nee: kaarsrechte symmetrie. Dat komt omdat de Beemster het kind is van een kunstmatig stukje landinrichting. Nadat Leeghwater de Beemster in 1612 met 47 poldermolens had drooggelegd, richtten ze het nieuwe land op deze manier in om de grond zo praktisch mogelijk te kunnen verdelen en te bewerken.

Het moeten eerlijke jongens zijn, daar in de Beemster. Want van het rechte pad afwijken, kan hier eigenlijk niet. En omdat een rondje lopen hier lastig is, maken we er maar een vierkantje van. Een mooi vierkantje, langs statige buitenplaatsen en trotse boerderijen. Monumenten met sierlijke poorten als deuren naar vruchtbare erven. Waarmee De Beemster eigenlijk de spiegel is van de plattelandsweelde van de Gouden Eeuw.

De start van onze tocht is in Middenbeemster: het hart van dit unieke stukje Nederland. Onder bomen op het Marktplein staan hekken die aan veemarkten van weleer herinneren, terwijl kerk en kroegen erop wijzen dat het hier niet om werken alleen gaat.

Eerst een klein rondje door het dorp. Vanaf het Marktplein de Rijperweg op, richting de winkels. Dan links voor het Heerenhuis de Leeghwaterstraat in. Al is het alleen maar om de grondlegger van dit moois te eren. Aan het einde links via de Kerkhoflaan en dan links de doorgaande weg op om stil te staan bij het museum Betje Wolff. In de achttiende eeuw woonde de beroemde schrijfster hier met haar vriendin Aagje Deken. Samen bedachten ze hier de brieven aan hun creatie Sara Burgerhart waarmee ze hun grootste succes boekten.

Bult

Na het dorp stappen we richting het echte werk: de ruimte in. De Middenweg op richting Avenhorn. Let op de prachtige monumenten links en rechts. Na bijna twee kilometer rechts de Hobrederweg op en dan weer rechtsaf de Nekkerweg op.

Neem het tunneltje onder de grote weg door en ga dan rechtsaf de Volgerweg op. Raak niet in de war door die gekke bult rechts in de bocht: dit is geen heuvel in de poldergrond, maar een fort dat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, dat op zichzelf óók weer het stempel werelderfgoed kreeg. Daarmee trakteert De Beemster je op dit hoekje eigenlijk op twee wereldwonderen tegelijk. Via de Volgerweg naar de Middenweg. Op de hoek leggen liefhebbers van de pomologische vereniging agrarische geschiedenis vast: in een ’museumgaard’ koesteren ze appelbomen uit vervlogen tijden.

Eigenlijk is hun werk symbolisch voor De Beemster als schilderij van weelde van vroeger. Een weelde waar we nog steeds van mogen snoepen. Net als die appeltjes.

JAN VRIEND

Begin en eindpunt: De wandeling begint en eindigt op het Marktplein in Middenbeemster.

Lengte: De route is ongeveer vijftien kilometer lang en duurt een kleine drie uur.

Bereikbaar: Middenbeemster is met de bus bereikbaar vanaf Alkmaar (bus 127) en Purmerend (bus 124).

Honden: aan de lijn.

Eten en drinken: Horeca op het Marktplein bij de start en bij de golfbaan aan de Volgerweg.

Info: www.beemsterinfo.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.