In Zaandamse Sultan Ahmet Moskee is geen strijd. Iedereen is voor Erdogan

Leonie Groen
Zaandam

President Erdogan geeft de schuld van de staatsgreep aan de Gülen-beweging. Die zou de macht hebben willen grijpen. Erdogan vraagt de VS om uitlevering van de geestelijk leider, Fethullah Gülen. Deze woont in de VS sinds hij in conflict kwam met zijn voormalige maat Erdogan.

Er is in Turkije een strijd om de macht gaande tussen de regerende AK-Partij, waarop bijna tweederde van de Turken in Nederland stemt, en de streng-religieuze Gülenisten die ook in Nederland een netwerk hebben. Beide partijen willen het land op een eigen islamitische wijze vormgeven. In Turkije stemt 52 procent van de kiezers op Erdogan. Hij grijpt steeds meer macht. Volgens plaatsvervangend imam A-Majid Boudra en voorzitter Ahmet Kasal van de Zaandamse moskee, die Erdogan steunen omdat hij ’van Turkije een machtig land maakt’, moet je dat anders formuleren: „Erdogan vraagt het volk om steeds meer macht. Die krijgt hij.”

Op sociale media en op straat in Nederland en in Turkije heerst ook wel de mening dat de staatsgreep knullig is uitgevoerd en daarom niet meer is dan een stukje theater, opgezet door de president zelf. Tijdens de putsch zou hij op zijn vakantie-adres in Marmaris zijn geweest. Hoofddorper Berend van Walsem, die in een naastgelegen hotel zat, zegt dat Erdogan al om half twaalf vrijdagavond is vertrokken, nog voor zijn hotel belegerd werd. Jurist Manisa vindt het niet aannemelijk dat de president de coup bekokstoofd heeft. „Erdogan gaat toch niet zijn eigen mensen offeren?”

Hoe dan ook, de staatsgreep zet Erdogan steviger in het zadel. Hij heeft, direct na de coup, 2745 rechters ontslagen en hoge officieren en militairen gevangen gezet. „Hij gaat het land zuiveren”, zeggen Boudra en Kasal. ,,De doodstraf moet ingevoerd worden.” Willekeurige moskeebezoekers: „Rotte appels moet je wegsnijden.” Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en cultuur aan de Universiteit Leiden kan zich niet voorstellen dat de Gülenbeweging achter de coup zit. Gülenisten nestelen zich op goede posities in de samenleving. Geweld is niet hun ding. Gülen zelf ontkent betrokkenheid.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.