Werkstraffen, celstraffen en behandeling voor straatrovers Bazaar

Guusje Tromp
Haarlem

Drie Amsterdammers zijn door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot werk- en celstraffen voor het plegen van een straatroof bij de Beverwijkse Bazaar op 27 december vorig jaar.

De rechtbank is ervan overtuigd dat Hari S. (22) vanwege geldproblemen het plan bedacht om een vaste klant van een telefoonzaak op de Bazaar te beroven. Hij wist dat op zondag veel telefoons werden verkocht.

McDonalds

Hari komt in contact met Steve B. (21) en vraagt hem om de telefoons die een vaste klant op komt halen in Beverwijk, te stelen. Steve vraagt oud-klasgenoot Oussama El O. (21) mee te gaan. Deze stemt in uit geldnood, verklaart hij tijdens de zitting in de rechtbank.

Op 27 december spreken ze af bij de McDonalds om de laatste dingen door te spreken. Die avond rond 20 uur loopt bij de Bazaar de klant met de telefoons naar zijn auto. Hari tipt Oussama en Steve die buiten staan te wachten met een vluchtscooter.

Oussama gaat erop af om de telefoons uit zijn handen te grissen, maar dit mislukt, ook wanneer hij pepperspray of traangas gebruikt. Het slachtoffer schreeuwt en rent terug de telefoonwinkel in terwijl omstanders Oussama belagen. Hij wordt ter plekke aangehouden door de politie. Ondertussen gaat Steve er vandoor op de scooter.

De officier van justitie eiste ruim twee weken geleden celstraffen van acht tot twaalf maanden en betaling van 510 euro schadevergoeding. De rechtbank veroordeelt Hari S. tot vier maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf met aftrek van het voorarrest.

Reclassering

Steve B. is veroordeeld tot 160 dagen cel, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, en 120 uur taakstraf.

En Oussama El O. heeft 182 dagen cel gekregen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij zich melden bij de Reclassering, verplicht meedoen aan een groepsbehandeling over terugvalpreventie bij de Waag en heeft hij een taakstraf gekregen van 120 uur.

De drie veroordeelde Amsterdammers moeten van de rechtbank daarnaast samen 510 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.