Niet wachten met iets moois zeggen

Ed Brouwer

Zeg zelf, een uitvaartverzekering is bepaald geen sexy product. Wat met de dood te maken heeft, stoppen we het liefst ver weg. Wie zit er nou te wachten op reclame voor een begrafenisverzekering? Toch?!

Juist daarom is het zo bijzonder knap dat uitgerekend Dela en Monuta er in slagen zulke mooie, treffende commercials te maken. Reclamebureau Ogilvy zit achter de Dela-campagne Leef Vandaag - die filmpjes met de verborgen camera - terwijl N=5 voor Monuta de stil makende nabestaanden-commercials maakte, die je heel even op het verkeerde been zetten. ’Nabestaanden hebben het al moelijk genoeg.’

Het laatste spotje is de vader die woordloos op een groepje jongeren in het donker afstapt. Schoorvoetend komt zijn dochter hem tegemoet. Een bijna onzichtbaar knikje dat iets ergs bevestigt. Mama dood? De vorige gaven ook al zo’n brok in de keel. Een man die niet kiezen kan tussen twee jurken en dan zijn dochter belt. ’Lieverd, met papa, weet jij wat mama’s lievelingsjurk was?’’ Een dochter wier vader is overleden en telefonisch haar verdriet moet delen op een ver vliegveld waar ze niet op tijd weg kan.

Ontroerend zijn ook de reclamefilmpjes van Dela. Gemaakt met verborgen camera, staat er soms bij, maar dat kun je je haast niet voorstellen. Maar ook als het allemaal wel in scene is gezet, wordt er zeer geloofwaardig geacteerd. Leo die zijn Fien in het zwembad na 52 jaar huwelijk en public zijn liefde betuigt. Pieter achter de kassa die wordt toegesproken door zijn moeder die nog steeds op hem kan rekenen. Marc die zijn leraar bedankt, een dochter haar moeder. Een zoon die zijn vader overdondert door hem ten overstaan van de volle voetbaltribune te vertellen dat hij van zijn vader houdt. De pay-off elke keer ’Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan’. Dela gelooft in een waardig afscheid, maar vooral dat we er zijn voor elkaar. Dat wordt zo mooi verbeeldt, dat je hun verzekering graag op de koop toe neemt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.