Brandweer start in Hoorn offensief voor meer bewustwording

Brandweerlieden helpen om een brandkraan vrij te maken.© Foto Marcel Rob

1 / 4
Eric Molenaar
Hoorn

Brandweerlieden sjouwen een ’slachtoffer’ naar buiten dat ze zojuist hebben gered uit het leegstaande winkelpand van V&D in Hoorn. Ze leggen de pop tegen de tankautospuit op het Grote Noord. Een scholier maakt een selfie. De brandweerwagens vallen nogal op in de winkelstraat. En dat is precies de bedoeling, want hier is een heus offensief gaande. Oefenen, controles in winkels, voorlichting aan het publiek, checken van brandkranen, alles gebeurt tegelijk.

,,De mensen moeten denken: Wat is hier aan de hand? Nou niks, en dat willen we graag zo houden’’, zegt Rein Hulst. Hij is sinds 1 juli ’teamcommandant West-Friesland’ van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en als zodanig de commandant van 45 beroepsbrandweerlieden en 330 vrijwilligers in de zeven West-Friese gemeenten. Het leek Hulst, die vier jaar brandweercommandant van Hoorn was toen hij in 2007 naar de regionale brandweer overstapte, een goed idee om de preventieve activiteiten eens samen te ballen. Daartoe zette hij de eenheid van zes man in die toch al paraat was in de kazerne, plus drie extra mensen.

,,We doen vandaag ook controles in winkels, op onder meer blusmiddelen en de bruikbaarheid van nooduitgangen. Vaak is het geen onwil, maar toch realiseren veel mensen zich niet dat je geen dozen voor een nooddeur moet zetten. Er waren er zelfs een paar op slot. Ook spreken we het publiek aan, vertellen wat mensen kunnen doen aan hun eigen veiligheid. Het percentage huizen waar rookmelders zijn aangebracht is ook in Hoorn 60 tot 70 procent. Dat kan meer, de meeste slachtoffers vallen tenslotte door rook.’’

Ze krijgen veel positieve reacties. In de flyer die ze uitdelen, wordt gehamerd op het belang om binnendeuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Patrick van Deursen, coördinator Brandveilig Leven, meldt dat het sluiten van de deuren twintig minuten extra overlevingstijd kan opleveren.

Brand verspreidt zich razendsnel en veroorzaakt binnen een paar minuten een dikke, giftige rook, die bij inademen ernstig of dodelijk letsel tot gevolg kan hebben. Ziedaar het belang van rookmelders. Van Deursen: ,,Rook is waar je aan doodgaat.’’ Als een beginnende brand groter is dan een voetbal, is het geen kwestie meer van zelf blussen, maar van vluchten.

Het is de eerste keer dat de brandweer zo’n offensief houdt, maar het lijkt Hulst goed om het ook eens in Enkhuizen en Drechterland te doen. Ook de controle van ondergrondse brandkranen staat op het programma. Alleen Hoorn al heeft er 1700, soms nauwelijks herkenbaar onder een ovaal putdeksel met het woord ’hydrant’.

Op de Roode Steen blijkt de kraam van ’De Makrelenman’ op zo’n brandkraanput te staan. Brandweerlieden helpen mee zijn handel een paar meter te versjouwen. ,,Ik wist dat niet, we houden er voortaan rekening mee’’, zegt makrelenman Aad den Drijver. Het bevestigt maar weer wat Hulst eerder zei. ,,Mensen doen het niet expres.’’ De marktmeester wordt ter plekke gebeld. Om te voorkomen dat er volgende week een frietkraam op de brandkraan staat.

Aan het eind van de dag hebben ze vijftien winkels gecontroleerd - er waren zelfs een paar nooduitgangen op slot - en ontelbaar veel mensen gesproken. Hulst: ,,Veel positieve reacties en veel vragen. We hebben ons doel bereikt.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen