Beroep OM tegen vrijspraak ’leider’ cokebende

Internetredactie
HAARLEM

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem gaat in beroep tegen de vrijspraak van Shurendy Q., vermeend kopstuk van een drugsbende die via Schiphol vanaf de Antillen cocaïne naar Nederland smokkelde. Dit heeft het OM dinsdagmiddag laten weten.

Q. (31) werd begin deze maand na een eis van 15 jaar cel door de rechtbank op Schiphol vrijgesproken. Het OM ziet hem als leider van de organisatie, die gebruikmaakte van medewerkers op Schiphol en luchthavens overzee. Ook is justitie ervan overtuigd dat hij opdracht gaf een liquidatie voor te bereiden. Daarvoor liet de bende huurmoordenaars invliegen.

In het zogenoemde Athena-onderzoek naar de drugsbende stonden in januari en februari van dit jaar 17 personen terecht voor de rechtbank op Schiphol. Het OM maakte dinsdag bekend in totaal tegen 13 uitspraken beroep te hebben aangetekend.

De officier van justitie kon zich onder meer niet vinden in de straf die Q.’s vermeende secondant Franklin A. (40) kreeg opgelegd. De rechtbank veroordeelde hem na een eis van 15 jaar cel tot 12 jaar gevangenisstraf. Justitie vindt die straf te laag.

De rechtbank achtte A. in tegenstelling tot Q. wel schuldig aan zowel de cokesmokkel als het voorbereiden van de liquidatie. De rechtbank merkte daarbij op dat A. binnen de drugsbende een hoge rang vervulde, maar niet de absolute leiding had.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.