Nog geen meldingen over mishandeling van zwanen

Ursem

Begin mei was het raak in Ursem. In een weiland, waar ook paarden staan, werden zwanen mishandeld, zijn er zwanennesten vernield en is hekwerk beschadigd. Bij multifunctioneel centrum De Batter aan de Middengouw werd ijzerwerk aan de kozijnen verbogen.

De gemeente Koggenland is ontdaan van de twee incidenten. Woordvoerder Kevin de Vries: „In het verleden zijn er ook wel eens vernielingen geweest, maar de laatste anderhalf jaar was het gelukkig rustig. De schade aan De Batter lijkt een kwajongensstreek, maar we weten het niet zeker. Dat er zwanennesten zijn vernield, vinden wij zeer kwalijk. Om het weiland staan hekken, ook die zijn beschadigd. Er lopen paarden die zich hadden kunnen bezeren aan scherpe dingen. Of het één met het ander te maken heeft, is onduidelijk. We weten niet precies wanneer het is gebeurd. Maar we willen er alles aan doen om te zorgen dat het ophoudt. We hebben inmiddels contact met verschillende buurtpreventiegroepen.”

Directeur Tsjikke Dijkstra van basisschool De Langereis, die is gevestigd in De Batter: „De vernielingen aan de kozijnen zijn al van vóór de meivakantie. We hebben het niet direct ontdekt en er is pas later aangifte gedaan. Een tijdje geleden was er wat overlast van hangjongeren en is er in de tuin van de school een en ander vernield. Ook dit is allemaal afgehandeld met de betrokkenen. Eigenlijk zijn we erg blij dat het rustig is in ons dorp.”

Een woordvoerder van de politie: „Er is helaas nog geen melding binnengekomen. We houden het in de gaten. Als mensen iets hebben gezien, hopen we dat zij het alsnog vertellen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen