Dané (11) eregast bij finale van Rondje Noordkop [video]

Dané (11) uit ’t Zand met haar ouders Bas en Ellen op het strand, onderweg met Rondje Julianadorp.© Foto’s Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Vleermuisdeskundige Jan Boshamer uit Julianadorp vertelt op een bunker.

1 / 2
Ed Dekker
Julianadorp

Is dat leuk? Boven de 25 graden, met de zee vlakbij, luisteren naar een verhaal over vleermuizen? ,,Ja”, zegt Miranda David (47) uit Julianadorp. Zij is verpleegkundige in het Helderse ziekenhuis en is op de twaalfde en laatste etappe van Rondje Noordkop deze vrijdag een van de 164 NHD-wandelaars. ,,Interessant. Wanneer hoor je nou over deze dieren?’’

Halfweg dit Rondje Julianadorp, de finale, brengt Jan Boshamer op de bunker-uitkijkpost bij strandopgang De Zandloper zijn fascinatie voor vleermuizen in recordtijd over op de rustende lezers. Hij neemt hen mee naar de wonderlijke wereld van de grote hoefijzerneus, laatvlieger en franjestaart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bang voor deze zoogdiertjes van z’n zeven gram hoef je echt niet te zijn, horen de uitblazende Marian van de Hoef (62) en Marianne van Loon (72), Julianadorper buurvrouwen. ,,Vleermuizen kunnen niet knagen. En ze eten alleen wat kleiner is dan zichzelf, insecten.”

Winterslaap

Vleermuizen kunnen heel oud worden, ruim veertig jaar. Mede dankzij hun vaste winterslaap van vijf tot zeven maanden. Dat lijkt de zonnige zussen Geertsema ook wel wat. Tine (59, uit Wieringerwerf) en Marijke (52, Voorburg) zijn blij met hun handige NHD-rugtasje, net als broer Piet (57, Middenmeer). Voor akkerbouwer Piet is het zijn tweede etappe. Piepers rooien kan even wachten.

De tocht van bijna elf kilometer loopt deels over het strand. Dané (11) uit ’t Zand legt de route rijdend af, ook pal langs de kust. Als eregast. Deze etappe is rolstoelvriendelijk, dus kunnen Ellen van der Ploeg (40) en Bas Linting (41) met hun dochter aansluiten. Op een houten vlonder langs een eindeloze rij luxe strandhuisjes vertelt Bas trots over de vorderingen van Dané. ,,Ze kan nu drie samenhangende woordjes aaneen uitspreken.” Dané is geboren met een te klein hoofd. Haar herseninhoud is minder. Op mytylschool De Ruimte in Bergen en orthopedagogisch dagcentrum De Troubadour in Den Helder is zij in goede handen. ,,We wandelen vaak met haar. Zij vindt dat heerlijk.”

Puffen

Zonder puffen bereikt Joke Muijs (70) uit Winkel de hoge bunker-uitkijkpost voor de tussenstop. ,,Ik kan nu weer trappen lopen. Veertien maanden geleden niet. Ik stopte toen met roken, na 55 jaar. Elke dag rookte ik er 35 stuks. Veel meer lucht heb ik nu. Het voelt van binnen heerlijk ruim.”

Alle wandelaars hebben hun verhaal. Verhalen die spontaan loskomen. Wandelen in een groep verbroedert. ,,Je praat heel vertrouwd met mensen die je helemaal niet kent”, zegt Gré van Baar (78) uit Zijdewind langs de kanoroute tussen Middenvliet en Van Foreestweg. ’Julianadorp’ is haar negende etappe. ,,Elke dag ging het wandelen mij gemakkelijker af.”

Martinuskerk

Op weg naar eindpunt winkelcentrum De Riepel raken Veldtemers Tinie Blom (69) en Sjaak Stroet (71) niet uitgepraat over vleermuizen. In hun Martinuskerk heeft Jan Boshamer (57) er deze maand vele geteld. Vleermuizen zijn trouwe kerkgangers. Ze doen volgens Jan niet aan secularisatie.

Vleermuizen zijn kwetsbaar, ze brengen één jongen per jaar groot. Goed dat Jan Boshamer al meer dan driehonderd broedkasten in Noord-Holland Noord heeft geplaatst, beseffen de NHD-wandelaars. Bij woonzorgcentrum ’s Heeren Loo in Julianadorp hangen vijftig kasten. ,,Het park daar zit afgeladen vol met vleermuizen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.