ODS gaat in gesprek met inwoners over SED over gevolgen fusie
Wat vindt de inwoner van Stede Broec van de SED en een bestuurlijke fusie met de SED-gemeenten? Worden de bewoners er beter van? Hoe groot zijn de problemen en hoe groot is de noodzaak?
Die vragen komen woensdagavond 27 september aan de orde als ODS om 20 uur in de foyer van het Postkantoor in gesprek gaat met inwoners van Stede Broec. De partij wil ook zelf komen tot een standpunt met het oog op de verkiezingen, maart volgend jaar.
Oud-wethouder van Stede Broec Lydia Groot, nu wethouder in Oldebroek, en wethouder Joset Fit van Medemblik delen deze avond hun visie met het publiek.
Op 1 januari bestaat de ambtelijke fusie tussen Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland drie jaar. Er zijn nog steeds drie colleges van B&W, drie secretarissen en drie gemeenteraden. De colleges geven meervoudige opdrachten aan de gezamenlijke organisatie. Eigen beleidskeuzes worden doorgerekend en verrekend en hebben qua financieel en administratief werk flinke impact op de organisatie. Het onderzoeksrapport van Deloitte over SED heeft echter forse problemen aan het licht gebracht. De vraag is in hoeverre een bestuurlijke fusie, dus de vorming van één gemeente, serieus moet worden overwogen en onderzocht, naast de aangedragen oplossingen, die sterk focussen op efficiëntie, kwaliteitsverbetering, scholing en formatie-uitbreiding. ODS wil een brede discussie over de vraag of een bestuurlijke fusie van de drie gemeenten in het verlengde van de organisatieverbetering de aangewezen weg is om de problematiek, zoals genoemd in het rapport, echt te tackelen. Wat is daarvoor nodig, wat biedt perspectief en in hoeverre gaat dit samen met verdieping en aandacht voor de dorpen en wijken? Plus de belangrijkste vraag: worden de bewoners er beter van?