Opera galmt door gymzaal van De Rietvink [video]

Gekostumeerd naar de schoolopera© Videostill

Ron Amesz
Zaandam

Met regenjassen aan, rugzakjes om en in regenlaarsjes zongen, schreeuwden, stampten en zwaaiden zo’n driehonderd kinderen van basisschool De Rietvink maandagmiddag op operaklanken in de gymzaal.

Het was de bedoeling om na afloop van de maandaglessen in de buitenlucht het project ’Opera aan de Zaan’ van Agora officieel te openen, maar de treurige regenbuien zorgden voor het enige wanklankje. Verder klonk het optreden van de kinderen werkelijk als een klok, soms zelfs tot verbazing van de aanwezige ouders die net als de kinderen hun oren soms niet konden geloven in de gymzaal.

Alle 25 scholen van de Stichting Agora volgen dit jaar een operatraject in samenwerking met de Nationale Opera & Ballet. Voorafgaand aan deze korte uitvoering werd het convenant tussen de betrokken partijen getekend.

Twee weken geleden was de introductie voor de leerkrachten, afgelopen week is begonnen met het scholenbezoek. Beroepsoperazangers en -zangeressen en muzikanten nemen de kinderen bij de hand bij het instuderen van een operalied en leren de scholieren wat er allemaal komt kijken bij maken van een opera, inclusief kostuums, techniek en decors. Hoogtepunt van het project is een finale op 22 juni 2018, waar alle scholen aan meedoen. Rien Spies (College van Bestuur) introduceerde het project met trots. ,,Want wat is er nu mooier dan heel mooie verhalen vertellen en heel mooie muziek maken?”

Tekst gaat verder onder de video.

Veel gejoel in de gymzaal als vier personeelsleden met pruiken op en in prachtige kostuums binnenkomen. Operacoach Yvette Werner leidde de kinderen na enkele korte, officiële woorden van school, opera en Agora zachtjes maar met strakke leiding naar het zingen van het lied ’Zing vrolijk, zing droevig’, geschreven door Toek Numan, met tekst van Ruben van Gogh.

De operacoach werd gesecondeerd door operazangers Marijje van Stralen, die ook de leerkrachten begeleidde, door Mechteld van Gestel, pianiste Nettie Krul en zangeres Jannelieke Schmidt. Zij zong hoger en harder dan de kleuters op de eerste rij groot zijn, de ogen van de scholieren waren continu op haar gericht. En toen klonk uit volle borst het lied dat een heel schooljaar een hymne voor de Agora-scholen zal zijn.

Geconcentreerd, met handgebaren, overdreven, teder, stampvoetend, vooroverbuigend, vals als een kat, alle denkbare variaties waren te horen en te zien toen de kinderen het operalied zongen. En het applaus na afloop klonk voor iedereen. Zelf gezongen, echt verdiend, zelf geklapt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.