’Eigen’ betalingskenmerk

Durk Geertsma

Fred Rohde wil meedoen met de oldtimerregeling van de overheid. Sinds 1 januari gelden strengere regels om in aanmerking te komen voor vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting.

Dergelijke oldtimers moeten voor 1 januari 1974 toegelaten zijn als motorrijtuig. Voor de groep auto’s die tussen 1974 en 1987 zijn toegelaten geldt in bepaalde gevallen een overgangsregeling. Op de website van de Belastingdienst staat een mooi overzicht. Surf naar: http://goo.gl/b2fgL4

Rohde komt in aanmerking en wil 120 euro overmaken, maar hij heeft geen betalingskenmerk. ,,Die brief is nooit bezorgd.’’ Het kenmerk is nu niet meer te achterhalen hoort hij bij de Belastingdienst en bij zijn bank willen ze het geld niet storten zonder kenmerk. Wat nu?

Woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst mag vanwege privacy niet op individuele gevallen ingaan, maar wijst op de rekenhulp op hun site waarmee het betalingskenmerk is te achterhalen: www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/betalingskenmerk/. Met een BTW-nummer of het burgerservicenummer is het betalingskenmerk te reconstrueren. Zo kan de Belastingdienst het altijd bij de juiste post wegboeken. ,,De rekenhulp werkt niet voor hele specifieke regelingen, zoals de oldtimerregeling.’’ Daar schiet de heer Rohde dus niks mee op. Maar een tijdje daarna krijgen we van hem te horen dat het inmiddels goed is gekomen. Heeft onze vraag aan de Belastingdienst toch geholpen?!

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.