Rafelrand wordt parelsnoer (12 km)

De stadsrand is meestal een rafelrand. Waar je stadsnomaden vindt, autosloperijen en loodsen waarin je zomaar de ontvoerde topman van een brouwerij zou kunnen verbergen. Maar de rafelrand van Amsterdam richting Waterland blijkt een parelsnoer. Net buiten de Amsterdamse ring waar de auto’s over denderen, of in file voort schuifelen, opent zich een van Noord-Hollands mooiste landschappen. Authentieke dorpjes met houten huisjes, weelderige veenweide met loom herkauwende koeien. En dan ook nog vergezichten over het IJmeer.

We starten in Durgerdam. Links de huisjes op de dijk waar het met zomerse dagen filerijden is geblazen. Rechts het water. Je kunt op de dijk lopen om je te vergapen aan de huizen of onderaan de dijk en dan bij de jachthaven bootjes kijken

Die huisjes met de kont naar de oude veengronden en de voordeur naar het IJmeer. Mooier kan je haast niet wonen onder de rook van de stad. En dat zie je aan de prijzen. Een half miljoen is hier niks voor honderd vierkante meter. Crisis of geen crisis. Je koopt daarvoor een stulp die ze in de Noordkop amper kippenschuur durven noemen.

Maar het is zo mooi. Dwalend door het dijkdorp waar zelfs Wieringer Jeroen Zijlstra zijn rust vond. Of zocht hij juist een beetje stadse reuring. Het voetbalveld van de televisieserie All Stars laten we links liggen. Voort langs de dijk, langs het jachthaventje en in de verte ontwaren we het vuurtorentje van de IJdoornpolder.

Nee, we gaan vandaag niet door naar Uitdam, maar buigen bij een eenzame windmolen linksaf richting Ransdorp. De stompe toren piekt boven het weiland uit. We dalen echt af van de dijk. Richting laaggelegen zompig weiland. Dankzij die natte landbouwkundige staat van de veenweide is het boeren hier zo klein en natuurrijk gebleven. Mikken de boeren hier vooral op kleinschalige landbouw met zorgboeren en biologische nicheproducten. Maar he, daar ruik ik toch een varkenshouder. Varkens van Veldhuisen.

Niet terug naar de stad lopen, maar rechtsaf voor de brug naar Ransdorp. Langs de oude school en langs het kerkje. Een rondje rond de kerk kan ook, maar we blijven in het dorp lopen. Aan het einde linksaf richting Zunderdorp

Het blijkt een rondje vol ’gouwen’ te zijn. Durgerdammergouw, Bloemendalergouw, Nieuwe Gouw, Zunderdorpergouw, Zwartegouw en Liergouw.

Ja daar zien we links de stad weer dichtbij opdoemen. Hier woon je op fietsafstand van de Dam. Maar als je rechts kijkt, is het toch een veenweidepracht. Volop kwinkelerende kieften en grutto’s.

Bij Zunderdorp is er geen ontkomen aan de stad. Een woud van hoogspanningsmasten. Als ze de hoogbouw maar achter die ring houden. Het heet hier niet voor niks landelijk Noord.

Even rechtsaf een rondje Zunderdorp langs de kerk en dan links richting stad over de witte brug.

Aan het einde linksom langs het weiland terug naar Durgerdam. Een paal met uitleg over Waterland en de veenweide laat zien dat het veen hier in de loop der eeuwen vijf meter is ingeklonken.

Rechts raast de ring. Het wordt nu toch wel een beetje rafelrand langs die hoogspanningsmasten.

Beetje eentonig ook. Gelukkig worden we later verrast door bosjes volkstuinen en een kronkelpad. En daar verderop lonkt Durgerdam al weer.

RIEN FLORIS

Lengte wandeling: ca 12 kilometer

Begin/eindpunt: Durgerdam

Bereikbaarheid (openb. vervoer): Centraal Station bus 33 tot eindpunt Waterlandplein, dan bus 30 naar Durgerdam.

Restaurant in de buurt: De Oude Taveerne (Durgerdam), Hotel Café de Zwaan (Ransdorp)

Wandeling met/zonder hond: met

Betalen voor toegang: gratis

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.