Oosthuizer wil zijn bijtgrage hond terug

Redactie Waterland
Haarlem

Oosthuizer A. Markiewicz wil zijn in beslag genomen hond Lobo terug. Hij zat daarvoor vrijdag bij de bestuursrechter in Haarlem tegenover burgemeester Karen Heerschop van Zeevang en enkele van haar ambtenaren.

Lobo, een kruising van een Duitse en Anatolische herder, staat in Oosthuizen en omgeving te boek als een bijtgrage hond. Volgens burgemeester Heerschop is de hond sinds eind vorig jaar betrokken geweest bij meerdere incidenten.

Lobo maakte er een gewoonte van om achter schapen aan te gaan en soms zelfs dood te bijten. Op grond van klachten zat het dier op last van de gemeente Zeevang twee maanden lang in een hondenhotel.

Een ’hondendokter’ deed onderzoek naar het gedrag van Lobo. Hij trekt de conclusie dat er met de hond niet zoveel aan de hand is, maar dat zijn baasje te lief voor hem is.

Daarom zijn Lobo en zijn baasje verplicht op cursus gestuurd. De hondenfluisteraarster die het duo heeft getraind, heeft er echter een hard hoofd in dat het ooit goed komt tussen de twee. Baas Markiewicz zou alle adviezen om zijn hond de baas te blijven in de wind slaan.

Niettemin kreeg de Oosthuizer zijn hond in februari onder voorwaarden terug. Hij moest Lobo wel aan de lijn houden en muilkorven. Een ambtenaar zei dat de man zich niet aan die geboden heeft gehouden.

Op 23 mei ging het weer mis. Lobo beet een krantenbezorgster in een bil. Justitie nam de hond in beslag. Het OM stelde echter zo’n mager dossier samen, dat de rechtbank vorige maand niet anders kon beslissen dan dat de inbeslagname van Lobo werd opgeheven.

Burgemeester Heerschop wilde echter niet dat de hond terugging naar Oosthuizen. Daarom werd de hond nu op last van de gemeente weer in beslag genomen. Lobo verblijft nu in een asiel in Amsterdam. Volgens een ambtenaar gaat het op dit moment prima met hem.

Advocaat Biemond betwijfelde dat. Hij stelde dat Lobo toch het beste bij zijn baas kan zijn. De raadsman voerde aan dat de burgemeester op grond van de Gemeentewet niet bevoegd is om de Oosthuizer definitief zijn hond te ontnemen. Biemond had ook kritiek op het voornemen om Lobo te laten castreren om hem tot bedaren te krijgen. Burgemeester Heerschop zei dat hiertoe pas wordt overgegaan als alle procedures zijn afgerond.

Rechter Guinau vroeg zich af wie de procedures en deskundigen gaat betalen. Volgens de burgemeester heeft de gemeente het hondenhotel betaald en komt de rest voor rekening van Markiewicz. De bestuursrechter doet 25 juli uitspraak.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.