Buurtbus Waterland rijdt in april

monnickendam

Het is geen grap: als alles meezit gaat de buurtbus in de gemeente Waterland op 1 april volgend jaar rijden. De buurtbus wordt ingezet in de kleine kernen van de gemeente, waar de lijnbussen van EBS niet komen.

Een speciale werkgroep is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen. Er moet bepaald worden waar de buurtbus precies gaat rijden, de exacte routes moeten worden uitgestippeld en er moeten roosters worden gemaakt voor de vrijwilligers die de bus gaan besturen.

Voor de route van de bus zijn verschillende mogelijkheden maar de werkgroep heeft een voorkeur voor een traject vanaf Camping-Jachthaven Uitdam naar het Waterlandziekenhuis in Purmerend.

Vanaf de camping rijdt de bus dan via de Rijperweg naar Zuiderwoude en vervolgens via de Gouw en de Waterlandse Zeedijk naar Monnickendam. Vanaf Monnickendam rijdt hij via Overleek naar Ilpendam en daarna via de Westerweg naar Purmerend.

Station

Eén van de andere opties is dat de bus vanaf Monnickendam meteen De Purmer inrijdt en via de Kloosterdijk, de Monnickendammerweg en de Oosterweg naar Purmerend gaat.

Ook is een route denkbaar waarbij ook Broek in Waterland nog aangedaan wordt en de bus in Purmerend eventueel doorrijdt naar het NS-station. Deze week wordt een eerste proefrit gemaakt, zo zei wethouder Laura Bromet vorige week tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

EBS

Welke route ook gekozen wordt, uitgangspunt is dat er drie vaste haltes komen bij het begin- en het eindpunt en halverwege bij ouderencentrum Swaensborch in Monnickendam. Op de route kan iedereen overal in- en uitstappen. Passagiers langs de route moeten dan hun hand opsteken.

De Waterlandse buurtbus wordt verzorgd door EBS, die ook de andere lijnbussen in deze regio exploiteert. De bus wordt geleverd door EBS, die het project verder ook begeleidt. Elders in de regio rijden al een paar jaar buurtbussen zoals in Zeevang en Beemster.

Daar is het project een groot succes. In Beemster werden in 2008 circa 3800 passagiers vervoerd met de bus en dat aantal is inmiddels gegroeid naar 11.000 per jaar.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen