Airbus is veel verkocht vliegtuig

rotterdam

De Airbus A330, waarvan er woensdag een neerstortte in Tripoli, is een veel verkocht vliegtuig. Ook Air France-KLM vliegt veelvuldig met deze toestellen, weet Evert van Zwol van de Verenging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Het betrokken vliegtuig zou nog maar een half jaar oud zijn, maar daar kleven volgens Van Zwol geen nadelen aan. ,,Het cliché is: hoe nieuwer, hoe beter, maar dat is ook weer overdreven. Wel is het zo dat je wat meer onderhoud hebt als een toestel wat ouder is. Maar ook met een toestel van dertig jaar oud dat goed is onderhouden, kun je prima vliegen’’, aldus Van Zwol.

Een vergelijking met de Airbus 330 van Air France die bijna een jaar geleden boven de Atlantische Oceaan verdween, gaat volgens Van Zwol niet op. ,,Over dat ongeluk is nog steeds weinig bekend, omdat de zwarte doos nooit is gevonden. Dus een vergelijking is niet te maken.’’ Bij dat ongeluk vielen toen ruim tweehonderd doden.

Op een A330 zitten normaal gesproken twee piloten als basisbemanning, een gezagvoerder en co-piloot. Er wordt in ieder geval bij de KLM pas een derde piloot aan toegevoegd als er meer dan 9 uur achter elkaar wordt gevlogen. Zelf heeft Van Zwol nog niet gevlogen op Tripoli, maar van collega’s heeft hij niet gehoord dat het vliegveld ter discussie staat.

De A330 is een zogeheten tweemotorig widebodyverkeersvliegtuig van de Europese fabrikant Airbus. Afhankelijk van hoe het toestel binnen is opgebouwd, kunnen er in principe maximaal 380 passagiers mee worden vervoerd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.