Politiecontrole zorgt voor frustratie en lange file op A9

alkmaar

Het politiekorps Noord-Holland Noord heeft opnieuw geen vrienden gemaakt bij werkend Noord-Holland. Dinsdagavond, midden in de spits, hielden agenten een nummerplatencontrole aan het einde van A9 bij het Kooimeerplein. Gevolg: rond tien kilometer file. ,,Van welke planeet komen die mensen?'', reageert een ‘slachtoffer' uit Alkmaar.

Een lotgenoot uit Haarlem twitterde vanuit de file naar de KLPD. ,,Komen jullie mijn aardappels ook opwarmen?'' De persvoorlichting van het landelijke korps reageerde meteen: Dit is geen controle van de KLPD. ,,Wij komen niet boven Amsterdam en het Rottepolderplein'', bevestigt een woordvoerder dat bericht op woensdagochtend.

Meer dan tien automobilisten namen de gelegenheid te baat om tweets te versturen. Iets wat overigens niet mag achter het stuur. Cynische termen als ‘Goed bezig' en ‘Motorrijders die geld ruiken' worden op het internet gezet.

De anonieme Alkmaarse, naam bij de redactie bekend, heeft geen goed woord over voor de actie van de politie. Ze noemt het korps ‘wereldvreemd.' In mei leverde een zelfde actie 12 tot 14 kilometer op. Op de vraag waarom de politie uitgerekend in de spits controleerde zei een woordvoerster toen: ,,Omdat er dan voldoende auto's op de weg zijn.''De autorijdster snapt daar niets van. ,,Van welke planeet komen die mensen? De A9 is 's middags om één uur ook druk. De dagelijkse files frustreren me al jaren. Nu stonden we dus van Heemskerk helemaal tot aan het Kooimeer vast. Dan denk je: er zal wel een ongeluk zijn gebeurd. Maar dan zie je die motoragenten weer klaar staan. Die nummerplatenactie zal we nodig zijn, maar waarom in de spits. We moeten werken in het zuiden en blijven wonen in Noord-Holland Noord. Maar op deze manier wordt Noord-Holland steeds minder aantrekkelijk.''

De politie heeft nog niet gereageerd op de controle.

De controle werd uitgevoerd in samenwerking met Douane, Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Belastingdienst. De controle naast het Afas-stadion duurde van 14:30 tot 20:30 uur. Auto's en motoren werden naar de controleplaats gedirigeerd. Er werd met name gecontroleerd op het gebruik van alcohol en op de rijtechnische staat van de voertuigen. Enkele voertuigen zijn naar verluidt in beslag genomen. Bij de controle werden twee auto's met ANPR (Automatic Numberplate Recognition) ingezet. Dit systeem kan kentekenplaten uitlezen en razendsnel door systemen halen. Zo wordt bekeken of bijvoorbeeld de belasting is betaald en of het voertuig verzekerd en gekeurd is. Op de N242 werd het verkeer met ANPR gecontroleerd. Voertuigen die een 'hit' opleverden werden door motoragenten naar de controleplaats meegenomen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.