Moederbedrijf Bo-Mij koopt lege bottelarij voor tuincentra

Het nu nog leegstaande bedrijfscomplex aan de Anodeweg 9 op Hoorn 80. Voorheen in gebruik als wodkadistilleer- en bottelbedrijf; straks als opslag van pallets voor de tuincentra Overvecht.© Foto Holland Media Combinatie

Cees Beemster
Hoorn

Borgeld Management Groep in Hoorn, het moederbedrijf van onder meer de verhuurbedrijven Bo-Mij en Bo-Rent in ons land, heeft het bedrijfspand aan de Anodeweg 9 in Hoorn aangekocht. Het is bepaald niet het enige pand op industrieterrein Hoorn 80 dat de laatste jaren van eigenaar wisselt. „De vraag naar bedrijfsruimte op Hoorn 80 overtreft op dit moment het aanbod”, zegt Paul Moerkamp van makelaarskantoor Van Overbeek zelfs.

De vastgoedtak van BMG heeft het pand aan de Anodeweg 9 voor 1.220.000 euro gekocht van het Amsterdamse bedrijf EPI Orange 16. EPI verhuurde het complex in de jaren 2001-2007 aan De Hoorn Beheer. Onder dit bedrijf distilleerde en bottelde Distillery De Hoorn BV wodka van het merk Ursus, dat van hieruit werd gedistribueerd door Ursus Vodka Company. Deze activiteiten verdwenen uit Hoorn doordat de Engelse drankenmultinational Diageo het merk Ursus in 2005 overnam en de bottelovereenkomst met De Hoorn opzegde. Diageo is een grote speler in de wereldwijde drankenhandel. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Londen is houdstermaatschappij van onder meer Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker en Baileys.

De Hoorn Beheer verdween, met achterlating van een huurschuld van kleine zes ton aan EPI, waarvoor na een kort geding nog wel een bankgarantie beschikbaar bleek. Het huurcontract liep toen officieel nog zo’n vijftien door, wat EPI 7,5 tot 8 miljoen euro kostte.

Anti-kraak

Het bedrijfspand kwam voor jaren leeg te staan, al is het nog wel tijdelijk gebruikt als anti-kraak, door het Copernicus College en Graham en Brown, de groothandel in verf en behang die daarna naar Middenmeer vertrok.

„EPI heeft als verkoper eerst nog gedacht om het gebouw te splitsen in kleinere bedrijfsruimten, maar vervolgens toch besloten het geheel te verkopen om van de zorg ervoor af te zijn”, zegt makelaar Moerkamp van Van Overbeek dat aanvankelijk 1,4 miljoen voor EPI moest zien te vangen. „Er is een concessie gedaan.”

Tuincentrum Overvecht

BMG gaat het gebouw gebruiken voor de opslag van pallets, zo laat Chris Reus namens BMG-eigenaar Andries Borgeld weten. „Ons bedrijf heeft Tuincentrum Overvecht overgenomen, daar hebben wij deze magazijnruimte voor nodig.” BMG nam de zestien tuincentra Overvecht in 2014 over van Blokker Holding. Dit aantal gaat de komende tijd volgens BMG niet toe- of afnemen. Hoeveel mensen in het pand gaan werken is nog onbekend.

Van Overbeek verkocht sinds 2013 op Hoorn 80 al eerder de bedrijfspanden aan de Protonweg 10, de Kernweg 9, 27 en 32. „Door de verkopen bespeuren wij een verkrapping op Hoorn 80. De voorraad beschikbare bedrijfspanden is flink afgenomen”, aldus Moerkamp. „Gevolg is dat de vraag het aanbod overtref. Natuurlijk komt er ook weer nieuw aanbod, maar de keuze wordt wel minder.”

De aantrekkende economie is de belangrijkste oorzaak. Maar volgens Moerkamp zijn de maatregelen die zijn genomen om Hoorn 80 te verbeteren hier ook debet aan. „Er is parkmanagement en inbraakbeveiliging gekomen, en er is glasvezel aangelegd. Het vestigingsklimaat van dit industriegebied is hierdoor beter geworden.”

Het herstel van de economie heeft ertoe geleid dat bedrijven financieel beter in staat zijn een bedrijfspand aan te kopen. „Maar veel panden zijn voor minder geld verkocht dan de oorspronkelijke prijs”, weet Moerkamp. „Die landing van prijzen ligt nu zo langzamerhand wel achter ons. De prijzen voor bedrijfsruimten gaan nu weer omhoog.”

West-Fries personeel

Op Hoorn 80 wordt het onroerend goed vooral door West-Friese ondernemers gekocht. „Zij willen hier blijven om hun West-Friese personeel te behouden.” Snoepfabrikant Klene werd in het verleden nog wel als groot bedrijf van buiten naar Hoorn 80 gehaald, maar dat gebeurt niet meer. „Bedrijven vestigen zich sneller centraal in Nederland. In de Randstad is veel keuze in het aanbod van bedrijfspanden. Hoorn moet voor de werkgelegenheid blij zijn met bedrijven als Deen, Bo-Mij en Schneider Electric die zich wel op Hoorn 80 hebben gevestigd.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen